Reamintim ca Simona Nastac, critic de arta si curator a semnalat in urma cu citeva saptamini citeva aberatii grave ale programul de finantare Promocult 2008 (programul se adreseaza si institutiilor culturale din strainatate, dar are documentatia, afisata pe site-ul proiectului, exclusiv in limba romana si solicita proiecte cu bugete calculate in Lei). Aceste nereguli au fost preluate apoi de presa si discutate pe larg. Mai mult, Simona Nastac a recomandat insistent „suspendarea programului si prelungirea termenului limita de candidatura” (care expira la 14 aprilie) pina cind documentatia in engleza va fi disponibila, “altfel, Ministerul Cuturii rateaza promovarea valorilor culturale contemporane romanesti in strainatate, “ratiunea de a fi si principalul obiectiv al programului”.
Data de 14 aprilie a trecut, perioada de inscriere s-a incheiat, MCC n-a luat in seama nici o recomandare si, in general, n-a avut nici o reactie. (Nici documentatie in limba engleza n-a aparut pe site).
Vestea buna e ca MCC va aloca cinci milioane de lei pentru proiectele cistigatoare.
Cele 86 de proiecte inscrise vor fi evaluate de sase comisii de selectie, pentru fiecare domeniu, constituite la nivelul AFCN. Suma maxima care poate fi acordata unui proiect selectat este de 400.000 lei. Finantarea este nerambursabila si se acorda pentru actiuni si proiecte derulate in intervalul 9 mai – 1 decembrie 2008.
Potrivit Regulamentului de organizare a Promocult 2008 finantarea nerambursabila se acorda pentru oferte culturale elaborate de solicitanti, sub forma unui proiect sau unei actiuni culturale, pentru unul sau mai multe dintre urmatoarele domenii:
a) arte vizuale – expozitii realizate dupa 1 ianuarie 1990;
b) teatru – spectacol realizat in perioada septembrie 2005 – martie 2008;
c) muzica – spectacol sau concert realizat in perioada septembrie 2005 – martie 2008;
d) dans – spectacol sau concert realizat in perioada septembrie 2005 – martie 2008;
e) cultura scrisa – poezie, proza, dramaturgie – opere publicate dupa 1 ianuarie 1990, sub semnatura unui autor din Romania si/sau traduceri realizate dupa 1ianuarie 2000, a unor opere, indiferent de data publicarii, sub semnatura unui autor din Romania;
f) film – lungmetraj, scurtmetraj de fictiune, film documentar si de animatie, realizate cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.
Potrivit MCC, repartitia proiectelor depuse pe cele sase domenii este urmatoarea:
• arte vizuale: 27 proiecte
• cultura scrisa: 11 proiecte
• dans: 8 proiecte
• film: 4 proiecte
• muzica: 19 proiecte
• teatru: 17 proiecte
Rezultatele selectiei vor fi anuntate de catre secretariatul tehnic al comisiilor de selectie in data de 28 aprilie. (A.Gh.)