Aleksandr Soljenitin a decedat „in urma unei insuficiente cardiace acute”, duminica, la ora locala 23.45 (22.45, ora Romaniei), a anuntat fiul scriitorului, Stepan, citat de ITAR-TASS.
Soljenitin a dezvaluit lumii intregi realitatea sistemului concentrationar sovietic in operele sale „O zi din viata lui Ivan Denisovici”, „Primul cerc” si „Arhipelagul Gulag”.
Laureat al premiului Nobel pentru literatura in 1970, lui Soljenitin i s-a retras cetatenia sovietica in 1974 si a fost expulzat din URSS, dupa ce a publicat „Arhipelagul Gulag”, o monumentala istorie a statului politienesc sovietic. A locuit apoi in Germania, Elvetia si Statele Unite si a revenit ca un erou in Rusia in 1994, dupa caderea URSS, reaminteste Reuters.
Soljenitin a servit in Armata Rosie in cel de-al Doilea Razboi Mondial, dar a devenit unul dintre cei mai proeminenti disidenti ai epocii sovietice, luptand cu lagarele de munca, apoi cancerul si persecutia din partea autoritatilor sovietice. Experienta sa din lagarele sovietice de munca este amplu descrisa in romanul „O zi din viata lui Ivan Denisovici”. Operele sale majore, intre care „Primul cerc” si „Pavilionul Cancerosilor”, i-au adus admiratie pe plan international si premiul Nobel in 1970.
S-a nascut la 11 decembrie 1918, a studiat fizica si matematica la Universitatea Rostov si a devenit ofiter in armata sovietica dupa invazia lui Hitler din 1941.
„La sfarsitul vietii mele, pot spera ca materialul istoric (…) pe care l-am colectat va intra in constiintele si memoria compatriotilor mei”, spunea Soljenitin in 2007, cand presedintele Vladimir Putin ii inmana prestigiosul Premiu de Stat. „Experienta noastra nationala amara va ajuta, in cazul unor noi conditii sociale instabile, sa prevenim esecuri funeste”, adauga scriitorul.
Presedintele rus Dmitri Medvedev a transmis condoleante familiei scriitorului, a anuntat purtoarea sa de cuvant, Natalia Timakova, citata de ITAR-TASS.