Nascut in 1931, acad. Dan Grigorescu a urmat cursurile facultatii de Filologie (sectia de limbi romanico-germanice) a Universitatii Bucuresti si, in 1969, si-a luat doctoratul in literatura comparata cu teza “Shakespeare in cultura romana moderna”. A fost redactor la Sectia clasici ai literaturii universale la Editura pentru literatura si arta, muzeograf la Muzeul de Arta, redactor sef al Sectorului de arta plastica, teatru, cinema la Editura Meridiane.
In 1962 a fost numit asistent la Catedra de Literatura universala a facultatii de Filologie a UB, ajungind sef al Catedrei de literatura comparata. A fost director al Bibliotecii Romane din New York, redactor sef al revistei “Arta”, director al Institutului de literatura “G. Calinescu” al Academiei Romane s.a.
Citeva dintre lucrarile sale: “Trei pictori romani in Revolutia de la 1848”, “Expresionismul”, “Cubismul”, “Arta americana”, “Ion Pacea”, “Ion Gheorghiu”, Ion Salisteanu”, “Bradut Covaliu”, “Brincusi si secolul sau”, “Dictionarul avangardelor” s.a. Lucrarea “Istoria unei generatii pierdute: expresionistii” a fost premiata de Academia Romana.
A ingrijit o serie de editii: Alice Voinescu, “Intilnire cu eroi din literatura si teatru” sau Petru Comarinescu, “Kalokagathon”, opere lui Byron. Ca primul comparatist roman autor al unor studii de iconologie, Dan Grigorescu a elaborat lucrarile: “Constelatia gemenilor. Studiu de iconologie”, “Aventura imaginii”.
In 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane si membru titular in 2004.