În perioada 16-18 noiembrie 2018, la invitația Accademia di Romania in Roma, actrița Maia Morgenstern se va afla la Roma pentru a avea un dialog cu comunitatea românească din Roma și Regiunea Lazio cu ocazia marcării Centenarului Marii Uniri. Astfel, Accademia di Romania in Roma organizează două evenimente care o vor avea ca invitată specială pe actrița Maia Morgenstern. Evenimentele vor avea loc după cum urmează:
Vineri, 16 noiembrie 2018, ora 19.00
Sala de conferințe, Accademia di Romania (Piazza Josè de San Martin 1)
Proiecția publică în premieră a filmului de scurt metraj Inimă albastră
Regia: Violeta Bîrlă
Invitat special: Maia Morgenstern
În parteneriat cu: Associazione Culturale Roma & România Ro&Ro
Cu ocazia Centenarului Marii Uniri Accademia di Romania in Roma și-a propus să prezinte în premieră scurtmetrajul Inimă albastră regizat de Violeta Bîrlă, în rolul principal Maia Morgenstern.
Intrarea liberă.
Duminică, 18 noiembrie 2018, ora 11.00
Sala de conferințe, Accademia di Romania (Piazza Josè de San Martin 1)
Lectură publică pentru copii susținută de actrița Maia Morgenstern
În parteneriat cu: Muzeul Literaturii Române din București și asociațiile românești din Roma și Regiunea Lazio.
Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, Accademia di Romania in Roma și-a propus să aducă în atenția celor mici parte scrierile pentru copii semnate de Tudor Arghezi și Edmondo De Amicis, dar și texte din Jurnalul Reginei Maria care surprind în mod spontan momentele pregătirii și realizării Marii Uniri, din prisma uneia dintre personalitățile de prim plan ale vremii. Textelor vor fi citite publicului de actrița Maia Morgenstern, cu dublaj în limba italiană.
Intrarea liberă.
Inimă albastră este un film de scurt metraj realizat din dorința românilor din diaspora, care spune pe scurt o poveste asemănătoare cu a multor mii de români emigrați în Italia.
Din declarațiile regizoarei: „Este vorba despre o mamă care își creste singură cei doi copii și la un moment dat neajunsurile materiale o constrâng să aleagă soluția de a pleca în lume să-și caute de lucru pentru a le oferi copiilor un trai mai bun. Mă veți întreba cu siguranță de ce am ales această poveste. Iar eu vă voi răspunde că aceasta este povestea miilor de mame plecate în lume pentru copiii lor. Din nefericire așa este și povestea protagonistei noastre, care a ales calea străinătății cu durere în suflet. În acest film vom vedea o poveste în care ne vom regăsi cu toții: doi copii care se topesc de dorul mamei, bunicii care încearcă să acopere rolul de părinți și Laura care, printre străini, își vede în copiii altora propriii fii.“
Maia Morgenstern, actriță româncă de origine evreiască, s-a născut la data de 1 mai 1962 la București. Debutul în cinematografie s-a produs în anul 1983, cu filmul Prea cald pentru luna mai, în regia Mariei Callas Dinescu. Numele său Morgenstern în traducere liberă înseamnă stea de dimineață, iar în germană e vorba de Luceafărul de dimineață, acesta fiind și un alt nume dat Fecioarei Maria, Maicii Domnului. Faima i-a fost adusă de filmul Balanța, realizat de Lucian Pintilie, cu care a venit și notorietatea internațională, actrița fiind astfel declarată Steaua de mâine, obținând totodată și prestigioasa distincție a Academiei Europene de Film – Premiul Felix. A studiat la Academia de Teatru și Film din București între 1981 și 1985, după care a jucat și la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț între anii 1985 și 1988. Au urmat doi ani la Teatrul Evreiesc de Stat și din 1990, când a plecat de acolo, până în prezent a jucat la Teatrul Național din București. A jucat în numeroase filme românești și străine, fiind una dintre puținele actrițele românce care a reușit să pătrundă în cinematografia străină. Dintre filmele sale cele mai importante sunt: Balanța – Lucian Pintilie, 1992; Trahir– Radu Mihaileanu, 1993; Privirea lui Ulise – Theo Anghelopoulos, 1995; A șaptea cameră –Marta Mészaros, 1995; Omul zilei – 1997; Patul lui Procust 2001; The Passion of Christ –Mel Gibson, 2004; Orient Express – 2004; Mar Nero– Federico Bondi, 2008 etc. Pentru rolurile sale din teatru și cinematografie a primit numeroase distincții la nivel național și european.
Violeta Bîrlă, regizor și scenarist, este rezidentă în Italia de peste 15 ani. În luna aprilie a acestui an a terminat filmările la cel de-al patrulea ei scurt metraj, Inimă albastră. În noua producție, rolul principal i-a revenit actriței Maia Morgenstern, care a acceptat cu plăcere invitația regizoarei. Violeta Bîrlă a reușit să emigreze în Italia și să urmeze cursurile de cinematografie de la Cinecittà, Roma. Vrânceanca a realizat trei filme, toate sociale, cel mai recent, La Perla, fiind dedicat copiilor abandonați.