„Adela si Agnetha” este povestea a doua femei puternice dintr-un sat din Podisul Transilvaniei. Filmul, realizat de Geo Scripcariu, merge pe urmele familiilor de sasi si tigani din Ardeal si prezinta alternativ o familie din satul Merghindeal, situat aproape de orasul Agnita, in care sotia e tiganca (Adela) si sotul sas, si o alta in care sotia e sasoaica (Agnetha) si sotul tigan.
Dupa caderea Cortinei de Fier, majoritatea sasilor din Transilvania au emigrat in Germania. Desi in urma cu doar citeva decenii sasii se casatoreau aprope exclusiv doar intre ei, cei foarte putini care au ramas au inceput sa ia considerare inclusiv casatoria cu tiganci.
Tiganii corturari pe de alta parte sint la fel de sectari precum erau odinioara sasii. Ei nu accepta incurscriri cu alte etnii si risca o consagvinizare similara cu cea a saxonilor de odinioara.
In Merghideal mai sint doar sapte sasi si o singura familie saxona „pura”. Hilde face parte din aceasta familie si este comentatoarea avizata a schimbarilor – candva imposibile – din tesatura etnica si confesionala a locului in care s-a nascut.
„Avutia satului” este deja aproape in totalitate in miinile tiganilor corturari care trei luni pe an „cersuiesc” la Paris si cu banii strinsi cumpara case si paminturi, devenind noii latifundiari ai locului.
Sasoaica Hilde intretine relatii armonioase cu toata lumea si vinde ce poate produce in gospodarie (miere ecologica, oua de la gainile din batatura) pentru a-i trimite bani fiicei sale in Germania.
Familiile mixte sint intemeiate in mare parte cu tiganci „de casa” sau „de matase”, mai emanicipate, din familii cindva nomade, care au ajuns sa serveasca inainte de razboi pe linga gospodariile sasesti. Adela provine dintr-o astfel de familie. Sotul Agnethei insa este un fost caldarar ajuns muncitor necalificat in Sibiu odata cu industrializarea fortata impusa de regimul comunist.
Geo Scripcariu, regizorul si producatorul filmului a descoperit cu totul intamplator prima familie de acest fel in toamna anului 2000 pe cind facea o calatorie cu autostopul de la Sighisoara la Manastirea Sambata. Recent, urmand un master in Managementul Bunurilor Culturale, Geo si-a ales ca tema de dizertatie „Supravietuire si sincretism in Podisul Transilvaniei. Familii mixte de sasi si tigani”, plecind de la premisa ca. daca exista cel putin o asemenea familie, ar putea sa mai fie si altele.
Intr-adevar, cercetarea a aratat ca exista citeva sute, poate peste o mie de astfel de familii in Transilvania. Toate familiile de acest gen au povesti iesite din comun legate de viata aspra expusa tuturor dificultatilor care provin din diferentele culturale si lingvistice, nasterii, cresterii si traiului cu multi copii, oprobriului comunitatii dominante (pina acum citeva decenii, predominant sasesti).
Povestile de viata din film sint consecinte tirzii si neasteptate ale unui fenomen de migrare inceput acum aproape o mie de ani, odata cu venirea sasilor din Franconia (de undeva din apropierea Luxemburgului) in Transilvania, si trei secole mai tarziu prin cea a tiganilor, plecati chiar mai devreme din provincia Sindh, situata in Pakistanul de azi.
Festivalul International al Producatorilor de Film Independenti, organizat de Consiliul Judetean Constanta si Uniunea Producatorilor de Film si Audiovizual din Romania, este primul festival international de film de acest gen din Europa si din Romania. IPIFF abordeaza fenomenul cinematografic mutind accentul pe un element mai putin discutat in mod obisnuit, dar absolut esential – productia de film si oamenii angrenati in aceasta meserie.
„Este un festival bazat pe toleranta si respect” a declarat Dinu Tanase, presedinte UPFAR si producator IPIFF 2008
Filmul „Adela si Agnetha” va fi proiectat joi, 17 iulie, de la ora 17.00, la Sala 3 din Cityplex Constanta.