Iorgulescu, care s-a scuzat pentru „tinuta oficiala, neconforma, impusa de campania electorala” si s-a declarat onorat sa citeasca in fata unor „profesionisti”, a lecturat, simbata, din volumul de poezie „Aripa Evei”, aparut la Editura Institutului Cultural Roman in 2005.
„Pentru un om care vine din lumea sunetelor, sper ca poezia mea sa nu vi se para nici dizarmonica nici disonanta”, a spus ministrul Culturii. Adrian Iorgulescu a declarat, pentru agentia de presa Rompres, ca nutreste speranta ca invitatia presedintelui USR, Nicolae Manolescu, la prima seara de poezie sa nu se datoreze doar faptului ca MCC se numara printre partenerii traditionali ai Uniunii in organizarea acestui festival.
„Este extrem de placut sa citesti linga personalitati ale literaturii romane precum Mircea Dinescu sau Cartarescu si alti importanti scriitori romani si straini”, a spus Iorgulescu.
Ministrul a marturisit ca s-a „simtit bine” pentru ca a fost „scos dintr-un context cotidian” in care administreaza, dar nu face cultura. „M-am linistit. Nu mai scriu nici muzica, nici poezie”, a mai spus Adrian Iorgulescu.
Mult aplaudata a fost si interventia poetului Mircea Dinescu, care a afirmat, in deschiderea microrecitalului sau poetic, ca spera ca se va intelege, in sfirsit, ce tara este Romania, in care ministrii scriu poezie, iar poetii fac agricultura”, aluzie la preocuparile din ultimii ani ale poetului.
Din creatia lor poetica au citit, de asemenea, scriitorii George Szirtes, Mircea Cartarescu, Andrei Codrescu, Gabriel Chifu, Lidija Dimkovska, Carmen Firan, Kristiina Ehin, Eugen Suciu, Nicolae Prelipceanu, Stefan Hertmans, Grete Tartler,
La Festivalul International de Literatura „Zile si Nopti de Literatura”, desfasurat, anul acesta, in perioada 7-11 iunie, la Neptun si Mangalia, participa 40 de scriitori si editori din spatiul Uniunii Europene – Austria, Belgia, Cehia, Elvetia, Estonia, Franta, Grecia, Irlanda, Macedonia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria – precum si din Croatia, Israel, Japonia, Republica Moldova, Rusia, SUA, Turcia si Ucraina.
38 de poeti vor citi din creatiile lor in cele trei sesiuni de lecturi poetice, in vreme ce alti 24 de scriitori vor prezenta comunicari in cadrul colocviului cu tema „Viitorul literaturii, literatura viitorului”, care va prilejui o dezbatere privind directiile de evolutie a literaturii.