Arta a fost mereu folosită drept unealtă pentru a modela societatea. Când vrei să creezi un dialog în comunitate pe subiecte sensibile, să rupi bariere sau să deschizi minți, arta e cea mai bună formă de expresie. Activismul prin artă e soluția la care a apelat de mai multe ori și MC CLEAN, o companie din Iași care oferă servicii profesionale de curățenie, pentru a adresa teme sociale relevante pentru domeniul lor de activitate.
Pe 13 mai, firma a sărbătorit 15 ani de activitate cu o expoziție Dan Perjovschi & George Roșu ce aduce în prim-plan schimbarea percepțiilor despre munca unui agent de curățenie prin artă. Cei doi artiști, care colaborează frecvent, au oferit noi perspective despre forța de muncă invizibilă, au explorat diferențe de percepție despre rolul unui agent de curățenie și au deschis o discuție despre nevoia de recunoaștere a contribuției celor care lucrează în domeniul curățeniei, probleme cu care MC CLEAN s-a confruntat des. De-a lungul timpului au încercat să evidențieze că este un sector cheie pentru sănătate și siguranță, iar personalul de curățenie nu este „o forță de muncă invizibilă“, cum bine a punctat președintele Jim Melvin, British Cleaning Council.
Expoziția, de tip pop-up exhibition, a fost găzduită de Borderline Art Space, galerie care promovează arta contemporană produsă în diverse situații sociale, politice și de graniță și creează discurs critic despre problematici prezente și poetice. Onorariile artiștilor au fost donate, la recomandarea acestora, Asociației Develop Sibiu care inițiază și sprijină proiecte pentru dezvoltarea unui mediu artistic efervescent și întărirea participării civice.
Dan Perjovschi este unul dintre cei mai apreciați și premiați artiști contemporani români. Desenele sale cu mesaj civic și politic au fost expuse în cele mai mari galerii ale lumii și acoperă suprafețe diverse, cu cât mai vizibile, cu atât mai bine – ziduri, clădiri publice, tavane, ferestre. Este deschis la orice invitație de a desena și crede că e important ca artiștii să se implice în societate și să protesteze în momentele de criză socială și politică.
George Roșu comentează știrile zilei și lucrurile care se întâmplă în jurul lui prin desene care folosesc cuvântul drept material suport, iar uneori se joacă și cu poezia. Umorul și sarcasmul din lucrările lui te pun pe gânduri, iar de cele mai multe ori te provoacă. Îi place să schimbe idei pe viu și să dezbată teme sociale cu oamenii care participă la expoziții.