La doi ani de la lansarea albumului de fotografie „ROST – Esente si gusturi romanesti“, razvan voiculescu revine cu partea a doua (si ultima) din acest proiect, intitulata, sugestiv, „Dor de ROST“. Autorul il considera piesa de incheiere si cea mai ampla din seria dedicata satului traditional, serie din care au mai facut parte si albumele „Romania – Tinuta umila a splendorii si Tara Lapusului – Destine incrustate“.
DOR de ROST. Orizontul privirilor romanesti
(prezentarea proiectului – album de fotografie si film)
„Se spune ca atunci cand ne nastem uitam tot ce era esential de stiut. Si apoi ne ia o viata intreaga sa le-nvatam din nou. Albumul «DOR de ROST» – ca si «ROST», cel dinaintea lui (cu care imparte aceeasi poveste, dar nu si aceleasi povesti), e o colectie de cautari. Am inceput prin a cauta Rostul romanesc. I-am aflat pe pastratorii lui. Si cunoscandu-i pe ei, am inceput sa ma recunosc pe mine. Cateodata intr-o vorba pe care mi-au spus-o, altadata intr-un gest, de multe ori chiar si intr-o tacere. Si nu de putine ori intr-un blid aburind… Si daca mi-e ingaduit sa-mi doresc ceva, dupa ce veti parcurge acest album, e vorba de un singur lucru: porniti la drum! Cu siguranta, veti gasi comori. Esente, gusturi si stari romanesti.“
Acestea sunt cuvintele cu care fotograful razvan voiculescu ii intampina pe cei ce deschid cel mai recent album al sau. „DOR de ROST“ a fost lansat la sfarsitul lui 2015 – doi ani dupa prima parte a aceluiasi proiect, intitulata „ROST – esente, gusturi si stari romanesti“. Ca si volumul anterior, este impresionant: 320 de pagini in conditii grafice de exceptie si o colectie de ipostaze ale rostului: mestesuguri, obiceiuri, momente, povesti de viata.
E un album pe care, odata ce il parcurgi, ajungi sa vezi fragmente ale unei lumi fascinante, pe care in vuietul vietii contemporane, multi o credeam pierduta: satul romanesc in viziunea lui razvan voiculescu. E o lume veche, de emotii intense si intinse cat o tara – despre cele bine oranduite, „ale noastre“.
ROST in romanescul nostru de toate zilele
Ambele volume ale proiectului ROST au avut ca punct de inceput ideea unei lumi aflate la apus. In satele si orasele mici ale Romaniei, multe dintre mestesugurile traditionale se pierd, incet-incet. Dar tot odata si spiritul vietii din satul traditional; cu oranduirea, crezul si traditia lui. Auzim din ce in ce mai des despre „ultimul fierar”, „ultimul potcovar”, „ultimii rapsozi”. Oamenii acestia, ce isi stiu rostul stravechi, de multe ori tangent cu magia – nu au pe nimeni care sa-i urmeze. E posibil ca ideea de ROST – pe care o reprezinta acesti pastratori de traditii, prea putin cunoscuti sau chiar complet uitati – sa nu mai existe maine. razvan voiculescu si-a propus ca prin obiectele de arta fotografica pe care e creeaza sa aduca in fata publicului povestile si chipurile acestor oameni. Mai mult, albumul este insotit de o harta artizanala a „Pastratori de Rost” si de un DVD cu scurtmetraj.
Dincolo de impactul cultural, beneficiul social al proiectului este acela de a oferi o alternativa de modele, de „eroi“: autentici, umani, uneori plini de riduri, dar si de povesti.
In ultima instanta, proiectul este unul de apropiere si de recunoastere a celor ce pastreaza rostul, de recuperare a valorilor pe care ei le reprezinta si de reinsusire de catre publicul larg (mai ales cel urban) a unor modele ce tin de identitatea noastra.
Pachetul „Dor de Rost“ (album de fotografie + DVD + harta) poate fi achizitonat prin studioul lui razvan voiculescu.