Vineri, 1 martie (19.00), violonistul Alexandru Tomescu, dirijorul libanez Lubnan Baalbaki și Orchestra Națională Radio vă propun un repertoriu romantic: două lucrări semnate de Camille Saint-Saëns: uvertura operei La Princesse Jaune (cu un tânăr student îndrăgostit de o prințesă japoneză) și Concertul nr. 3 în si minor pentru vioară și orchestră.
În a doua parte a serii veți asculta una dintre cele mai cunoscute partituri semnate de Beethoven: Simfonia nr. 3 Eroica – o lucrare ce marchează trecerea compozitorului de la clasicism la romantism. Beethoven și-a dedicat inițial lucrarea lui Napoleon, ca personificare a ideilor Revoluției Franceze, înainte ca acesta să se proclame împărat. La final, Editura Casa Radio îl readuce pe violonistul Alexandru Tomescu alături de public, prin organizarea unei sesiuni de autografe pe albumul apărut la Casa Radio sub titlul Radio România 90.
Parcursul muzicianului LUBNAN BAALBAKI – născut în Liban, dar astăzi cetățean român – este fascinant. Dirijor, compozitor, violonist și lăutar, a fost înconjurat din fragedă copilărie de un anturaj artistic de excepție prin familia sa alcătuită din pictori, muzicieni, actori. Lubnan Baalbaki a studiat vioara în Liban. A ales apoi România ca destinație pentru a-și urma visul de a deveni dirijor, urmând cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca, unde a studiat cu Petre Sbârcea și cu Szegő Péter. Formarea sa a continuat la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa maestrului Horia Andreescu.
Experiența sa artistică însumează colaborări cu Qatar Philharmonic Orchestra, Mexico City Philharmonic Orchestra, Istanbul State Symphony Orchestra, 5 Mayo Philharmonic Orchestra, Queretaro Philharmonic Orchestra ș.a. Din anul 2012, Lubnan Baalbaki este dirijor permanent al Orchestrei Filarmonicii din Liban.
ALEXANDRU TOMESCU este solist concertist al Orchestrelor Radio din 2002. De la șase ani a cântat acompaniat de tatăl său, pianistul Adrian Tomescu, participând la numeroase evenimente și concursuri muzicale. Formația lui continuă în 1995-1999 la Conservatorul din București, cu Ștefan Gheorghiu, cel mai important pedagog român al momentului. A obținut burse în SUA și Elveția. Printre numeroasele competiții naționale și internaționale câștigate se numără: Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) și Concursul „George Enescu“ (1999).
A concertat sub bagheta unor dirijori importanți, între care Kurt Masur și Valerii Gherghiev, Vasilii Petrenko, alături de pianiști precum Valentina Lisița și Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. Alexandru TOMESCU a câștigat treia oară – în noiembrie 2018 –, în urma concursului național, dreptul de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, până în 2023.
Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor și Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la Casa de bilete a Sălii Radio.