Vineri, 2 martie, de la ora 12:30, în Aula „George Emil Palade“ din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iași, Alina Mungiu-Pippidi – una dintre cele mai cunoscute voci ale societății civile din România – va susține conferenția În căutarea bunei guvernări. Cum au scăpat alte țări de corupție?, eveniment prilejuit de apariția volumului cu același nume la Editura Polirom, în traducerea Ioanei Aneci, disponibil și în ediție digitală.
Eveniment organizat în cadrul seriei de Conferințe ale Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iași. Intrarea liberă.
- „Una dintre cele mai importante cărți scrise vreodată despre principala provocare pentru guvernarea timpurilor noastre.“ (Larry Diamond, Stanford University)
De ce unele societăți reușesc să controleze corupția în așa măsură încât aceasta se manifestă doar ocazional, pe când alte societăți rămân sistematic corupte?
Cartea de față, a cărei versiune originală a apărut la Cambridge University Press în 2015, analizează felul în care evoluează societățile până la punctul în care integritatea devine regula și corupția devine excepția în gestionarea afacerilor publice și alocarea resurselor publice. Principala întrebare pe care o pune este: care sunt lecțiile de învățat din experiențele istorice și din cele contemporane privind dezvoltarea controlului corupției care pot ajuta societățile să inițieze și să accelereze acest proces?
„Mungiu-Pippidi reușește să mute dezbaterea dincolo de locurile comune ale luptei împotriva corupției, aducând un argument puternic în favoarea perceperii bunei guvernări din perspectiva societății civile și a universalismului etic.“ (Susan Rose-Ackerman, Yale University)
Care este marea provocare a guvernelor democratice la ora actuală, dar și alte câteva teme cuprinse în volum: Cum să înțelegem controlul corupției • Cum devii Danemarca: încercări istorice de a controla corupția • Factori structurali și umani: cauzele corupției • Ce învățăm din cazurile contemporane de succes? • Capacitatea națională de acțiune colectivă • Factorul internațional și impactul său anticorupție • Ce e de făcut?
Alina Mungiu-Pippidi (n. 1964), absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iași, doctor în psihologie socială al Universității din Iași, este o personalitate academică recunoscută peste hotare, cu peste 2.000 de citări academice, dar și activist din anul 1989 al societății civile din România, inițiatoare a Contractului cu România și a Contractului cu Clasa Politică (1996), lider al Coaliției pentru un Parlament Curat (2004) și fondatoare a României Curate (2010). În paralel a dezvoltat o carieră academică, fiind în prezent profesor de studii de democrație la Hertie School of Governance din Berlin, unde conduce ERCAS, centru de cercetare dedicat bunei guvernări (www.againstcorruption.eu), fiind frecvent invitată să conferențieze la universități ca Harvard, Oxford, Stanford și LSE. Este președinte fondator al Societății Academice din Romania și consultant pentru mai multe instituții și guverne europene (Olanda, Suedia, Austria), precum și pentru Banca Mondială, NATO și FMI. Printre cele mai importante cărți ale sale se numără: A Tale of Two Villages (CEU Press, 2010), Ottomans into Europeans (cu Wim van Meurs, Columbia University Press, 2010) și Românii după ’89 (Editura Humanitas, 1995). La Editura Polirom au apărut, între altele: Doctrine politice. Concepte universale și realități românești (1998), Introducere în politologie. Manual opțional pentru liceu (2000), Secera și buldozerul. Scornicești și Nucșoara. Mecanisme de aservire a țăranului român (cu Gerard Althabe, 2002), De ce nu iau românii premiul Nobel (2012, 2014) și Tranziția. Primii 25 de ani (cu Vartan Arachelian, 2014). În 2006 i-a fost republicată la Cartea Romanească Evangheliștii (Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 1993), piesă care a marcat separarea taberelor între seculariști și fundamentaliști ortodocși. Alina Mungiu-Pippidi a realizat și filme documentare, A Tale of Two Villages, istoria Nucșoarei și a Scorniceștiului, fiind difuzată de BBC în anul 2003, iar Where Europe Ends, la TVR în 2010.