Vineri, 31 iulie, ora 19.00, Andrei Crăciun va intra în dialog cu Lia Bugnar, pornind de la volumul Cioran. Ultimul om liber, de Andrei Crăciun, recent apărut în colecția Biografii romanțate a Editurii Polirom. Evenimentul va fi transmis LIVE pe pagina de FB a Librăriei Humanitas de la Cișmigiu: facebook.com/LibrariaHumanitasDeLaCismigiu.
„Avea cinci ani și se juca în marginea țintirimului cu craniile morților și se simțea liber, acela era paradisul, iar paradisul acela i‑a fost, cu anii, cu desăvârșire interzis.
Domnul Cioran privea Sena și se simțea Iov.
Când venise la Paris, se consolase cu ideea că va veni o zi în care își va zbura creierii.
Bărbații adevărați se împușcă în cap, nu în inimă. Bărbații adevărați nu iau pastile, bărbații adevărați nu se otrăvesc. Bărbații adevărați nu se spânzură. Bărbații adevărați nu sar pe geam de la etajul nouă, bărbații adevărați nu se aruncă în fața trenurilor, ca Anna Karenina, bărbații adevărați nu își taie venele.
Iată însă că în domnul Cioran crescu o poftă îngrozitoare să sară în Sena, ca un poet, să moară înecat în această apă puturoasă, care curgea indecent prin tot Parisul. Și doar spectacolul grotesc al unei morți cu public îl făcu să‑și reprime pofta.“
Andrei Crăciun (n. 1983) a studiat în România, Spania și Israel administrație publică, istoria ideilor și mentalităților, cultură și civilizație ebraică. Din 2019 este doctorand la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, cu o teză despre biografia politică a lui Panait Istrati. Este poet, prozator, eseist, dramaturg și gazetar. Se numără printre părinții fondatori ai site-ului Recorder.ro. A fost desemnat cel mai talentat tânăr ziarist (2005), cel mai bun tânăr ziarist de cultură (2010), cel mai bun editorialist (2011) și cel mai bun reporter din România (2012). Este tradus în italiană, spaniolă, portugheză și neerlandeză în cadrul proiectului european CELA (Connecting Emerging Literary Artists). La Editura Polirom a mai publicat poemul-roman Aleea Zorilor (2017) și continuarea sa, Și fericirea era obligatorie (2019).