Brown, editor la cotidianul The Guardian, a fost recompensat pentru volumul Fishing in Utopia, „o carte incintatoare si cristalina, care spune povestea iubirii pentru o suedeza si unde totul este suedez, inclusiv prima sotie, pescuitul si socialismul”.
Tony Judt, cunoscut romanilor pentru controversata carte Romania la fundul gramezii si pentru monumentala Epoca postbelica. O istorie a Europei de dupa 1945, ambele editate la Polirom, a fost distins cu premiul special al juriului, pentru intreaga activitate, desi Judt s-a regasit si pe lista scurta a autorilor anului, cu lucrarea Reappraisals: Reflections on the Forgotten Twentieth Century.
Articolele de presa ale lui Patrick Cockburn, publicate in decursul anului in London Review of Books si in The Independent, au fost recompensate la sectiunea de presa. Juriul si-a motivat alegerea prin aceea ca „Patrick Cockburn ne aminteste ca reportajul este piatra de temelie a jurnalismului bun si ca nu exista substitut pentru cunoasterea intima atunci cind este vorba despre descrierea unei tari si a conflictelor ei”. Cockburn a scris, timp de 30 de ani, reportaje despre Orientul Mijlociu, reusind sa redea complexitatea sociala si politica a unei lumi aflate sub semnul crizei.
Premiul Orwell recompenseaza, anual, cea mai buna carte cu tema politica si cele mai bune articole de presa care reusesc „sa faca din scrierile politice o arta”. Definitia data scrierii politice este una generoasa, incluzind dilemele politico-morale, ideile istorice, preocuparile culturale si sociale, atit reale, cit si imaginate. Ambitia premiului este aceea de celebra si promova calitatea dezbaterilor in spatiul public.
Orwell Prize se acorda din 2004, cind laureatul anului a fost Anatol Lieven, cu lucrarea The Baltic Revolution: Estonia, Latvia, Lithuania and the Path to Independence.
Premiul este finantat de fundatia Orwell Trust (George Orwell Memorial Fund), Political Quarterly, Media Standards Trust, agentia de presa Reuters, A. M. Heath si Wiley-Blackwell.