La deschidere, vor fi invitati sa vorbeasca ambasadorul Romaniei in Polonia, Gheorghe Predescu, si Hanna Gronkiewicz-Waltz, primarul Varsoviei, sub patronatul carora se desfasoara Festivalul.
FCR este un proiect sincretic, cuprinzind diferite forme artistice si culturale, care se va derula intre 9 si 17 iunie 2010, in mai multe locatii cunoscute din Varsovia: Filarmonica Nationala, Muzeul National de Arta, cinematograful "Luna", clubul "Cafe Kulturalna", Piata Palatului Regal, Piata Orasului Nou, etc. Formatul festivalului cuprinde citeva evenimente mari: concerte abordind diferite genuri muzicale, spectacole de teatru, proiectii de film, la care se adauga evenimente de mai mici dimensiuni. O mare parte din evenimente vor fi realizate in spatii deschise, ceea ce le confera accesibilitate si deschidere de masa.
Sint planificate 4 evenimente mari, un fel de puncte de maxima focalizare: concertul de deschidere sustinut de Cvartetul Transilvan, doua spectacole de strada ale Teatrului Masca, concertul in aer liber al formatiei Shukar Collective si seria de filme romanesti intitulata "Tinerii maestri ai cinematografului romanesc".
Seria de filme romanesti "Tinerii maestri ai cinematografului romanesc" organizata in cadrul Festivalului Culturii Romane la Varsovia isi propune sa prezinte, intre 10-14 iunie, la Cinematograful Luna din capitala poloneza, cele mai recente creatii ale tinerilor cineasti romani, premiate la festivaluri internationale: Cea mai fericita fata din lume (r. Radu Jude), Pescuit sportiv (r. Adrian Sitaru), Cealalta Irina (r. Andrei Gruzsniczki), Elevator (r. George Dorobantu), 4 luni, 3 saptamini si 2 zile (r. Cristian Mungiu) si A fost sau n-a fost (r. Corneliu Porumboiu).
De asemenea, la Varsovia vor avea loc doua reprezentatii unice de strada ale Teatrului Masca, unul dintre cele mai cunoscute teatre din Europa: "Statuile", un spectacol fabulos de statui vivante, "reinviate" de regizor in incercarea de a face posibila comunicarea, dincolo de limbaj sau de timp, a doua lumi aflate la distanta de aproape doua milenii – simbata, 12 iunie, la ora 16.00, in Piata Palatului Regal; "La Romani", o intoarcere in satul traditional romanesc, intr-un trecut mitic, in care oamenii stiau si puteau sa isi exprime natural dorintele, trairile si credinta in Dumnezeu – duminica, 13 iunie, la ora 16.00, in Piata Palatului Regal.
Pe linga aceste 4 mari evenimente, vor fi realizate si evenimente de mai mica anvergura: un concert de pian, un live-session cu Ansamblul Momentului Prezent, un proiect destinat copiilor, o seara de prezentare a Romaniei din perspectiva turistica, cursuri demonstrative de limba romana, o intilnire cu scriitorul Dan Lungu despre romanul sau Sint o baba comunista!. De asemenea, in librarii centrale ale capitalei poloneze, se va derula campania "Romanul s-a nascut poet".
Intilnire cu Alexandru Mirutiu
Vineri, 11 iunie 2010, la ora 19.00, artistul roman Alexandru Mirutiu va participa la o intilnire cu publicul polonez in Sala de Cinema a Muzeului National din Varsovia . Artistul va vorbi despre creatia sa care, prin utilizarea diferitelor forme – lucrari conceptuale, performance, fotografie si instalatii video – pune sub semnul intrebarii procesele sociale de origine efemera in incercarea de a reconfigura relatia dintre informatie si forma, limbaj psihofizic si continut.
Intilnirea are loc cu ocazia expozitiei Ars Homo Erotica (Muzeul National de Arta din Varsovia, 11 iunie – 5 septembrie 2010) la care artistul roman participa cu lucrarea video "Tears are precious" cu care a obtinut, in 2008, premiul pentru cel mai bun artist independent la Festivalul International de Arta Video "Optica" (Paris/Madrid).
Expozitia Ars Homo Erotica isi propune sa prezinte o viziune mai putin obisnuita asupra istoriei culturii si artei in Europa Centrala si de Est. Prin prezentarea unei selectii de obiecte de arta din colectia Muzeului National si prin invitarea unor artisti contemporani din mai multe tari ale Europei Centrale si de Est (printre care Letonia, Lituania, Romania, Serbia, Slovacia, Ungaria, tari in care problematica homoerotica provoaca mult mai multe tensiuni decit chiar in Polonia), se urmareste crearea unei imagini a istoriei artei din punctul de vedere al identitatii si creativitatii homoerotice, din antichitate pina in contemporaneitate. Expozitia cuprinde aproximativ 200 de lucrari, multe dintre ele subiecte ale cenzurii de-a lungul timpului, iar curatorul ei este Pawe? Leszkowicz, critic si istoric al artei.
Absolvent al Facultatatii de Arte din Cluj-Napoca, Alexandru Mirutiu a participat la un program de master in teatru – performance la Universitatea Huddersfield din Marea Britanie. A avut numeroare performance-uri in Romania si strainatate, printre care se numara: Sorrows of Reconstructions si Missing Song in Cluj-Napoca(2003), Anatomision la Berlin (2007), Independants la Bienala din Liverpool (2008), Manifest of Flaw in Cluj (2009), Some kill their love when they are young la Galeria Rüdiger Schöttle din Munchen (2010).