Sub eticheta Around the Très Courts Romania, competitia romaneasca reuneste filme foarte scurte realizate in Romania. Este o ocazie excelenta pentru cineastii amatori sau profesionisti, studentii la film si arte vizuale sau pentru cei care au pur si simplu o idee geniala pe care doresc sa o arate lumii intregi sa isi demonstreze talentul. Singura conditie impusa este ca durata filmului sa nu depaseasca 3 minute. Toate genurile sunt acceptate: fictiune, documentare, animatie, filme realizate cu telefonul mobil. Participarea este gratuita.
Cei care doresc sa participe la competitia romaneasca sunt invitati sa isi depuna personal creatiile cinematografice foarte scurte, insotite de formularul de inscriere la Institutul Francez din Romania – directiile regionale Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara, pana in data de 31 martie 2017. Filmele pot fi de asemenea trimise prin posta (pe un DVD) pe adresa Institutului Francez Cluj-Napoca sau direct prin e-mail la adresa trescourt@institutfrancais.ro, insotite de cate un formular de inscriere (disponibil pe site-ul www.trescourt.com/ro).
In luna aprilie, un juriu format din specialisti ai audiovizualului, membri ai retelei culturale francofone si parteneri va selectiona in jur de 20 de filme romanesti care vor alcatui selectia Around the Très Courts Romania 2017. Aceasta va fi proiectata in perioada 9–18 iunie 2017, alaturi de selectia internationala, in aproximativ 20 de orase din tara participante la festival. Larga difuzare a festivalului Très Court in Romania este cel mai bun motiv pentru a participa in competitie: filmele romanesti ajung la peste 7000 de spectatori din orase mici si mari din toata tara.
Filmele romanesti selectionate se vor intrece pentru:
Marele Premiu – decis de Juriul festivalului
Premiul publicului – decis de voturile spectatorilor de la fiecare proiectie a Festivalului din Romania Premiul OIF (Organizatia Internationala a Francofoniei) – decis de un juriu special
Premiul Casiopeea – decis de un juriu special
Marele Premiu si Premiul publicului constau in cate un trofeu si cate un smartphone 4G oferit de Orange.
Premiul OIF este decernat de Organizatia Internationala a Francofoniei, care acorda doua tablete si un premiu special in valoare de 250 € celui mai bun film romanesc care utilizeaza limba franceza si/sau care abordeaza una dintre temele:
– drepturile omului, pace si democratie;
– diversitate lingvistica si culturala;
– dezvoltare solidara si durabila;
– educatie si formare.
Anul acesta, Asociatia Casiopeea se alatura Festivalului Très Court din Romania si ofera un premiu special in valoare de 1.000 RON celui mai bun film romanesc care abordeaza tema solidaritatii si/sau a sanatatii prin sport. Creata in 2010, Casiopeea este o asociatie franco-romana care organizeaza in fiecare an, la Bucuresti, un cros de solidaritate in scopul sustinerii femeilor cu cancer la san.