Obiectele lui Gabor Lali, realizate cu mestesugul traditional tiganesc fac referire la obiecte cotidiene si exprima identitatea tiganeasca. In catalogul expozitiei puteti citi articole de Tamas Gaspar Miklos (Hei, tigane!) si Szekely Sebestyen Gyorgy (Stralucirea aramurilor tiganesti – Gabor Lali).
Gabor Lali despre el insusi: „M-am nascut la Oradea, in satul Haieu – Baile 1 mai, la 1 martie 1968, la familia Duloaie, unde tata statea in chirie si se mutase din Craciunesti, judetul Mures. Sint tigan caldarar, tinichigiu si fierar. Cunosc tehnologia veche de sudura cu un praf din neferoase topit de noi si cunoscut drept COLISI, pe care il racim prin invirtire pina se raceste, dupa care il punem pe zona unde avem nevoie si incalzim la forja pina se topeste praful [colisi]. Am jucat ca figurant in filmul lui Lucian Pintilie, Prea Tarziu [initial Poarta Raiului], la Petrosani, mina Dalja. Am jucat rolul principal in filmul Bahrtalo! [Lakatos Robert, 2008]. Francois Breda a scris o carte despre mine, sub numele de Lali lakomai [Petrecerile lui Lali], publicata in 2008. Predau limba tiganeasca, limba literara vorbita de tiganii gabor [limba acoperis] profesorilor si studentilor si altor persoane care vor, bineinteles gratuit. Despre expozitia noastra si a tuturor celor care vor fi prezenti ma incumet sa zic ca este unicat din mai multe motive, dar mai ales pentru ca se face in ciuda prejudecatilor, rasismului cronic, a batjocurii si urii fata de tigani a unor oameni care habar n-au cit e de greu sa fii tigan. Dar, cum zice proverbul, a gresi e omenesc, eu zic, a iubi e tiganesc.„
„ClujEst – punct de cercetare vizuala” are ca scop documentarea si arhivarea artei contemporane romanesti si a diferitelor fenomene culturale, precum si prezentarea acestora prin expozitii si publicatii. ClujEst isi propune ca in cadrul centrului cultural independent Fabrica de Pensule sa asigure o baza informationala a artei contemporane romanesti si mai ales, a celei clujene.