Filmele au fost proiectate in premiera in Romania la cea de-a doua editie a evenimentului cinematografic Green Planet Blues, organizat de AWA, care a avut loc la Sinaia, la sfirsitul lunii ianuarie. AWA este totodata producatorul documentarului de scurtmetraj "Cautare", regizat de Ionut Piturescu, film care a primit premiul pentru scurtmetraj in cadrul sectiunii "Quinzaine des Réalisateurs", Cannes, 2010.
Produse in Danemarca, Spania, Australia si Italia, filmele selectate vorbesc despre culisele comertului echitabil (fair trade), despre ravagiile industrializarii, despre refuzul de a accepta distrugerea naturii sau despre curajul unora de a infrunta, cu orice risc, autoritati corupte si corporatii atotputernice.
Alaturi de cele patru filme, AWA aduce in mansarda Librariei Carturesti expozitia fotografului american Alex MacLean, ale carui fotografii realizate in timpul zborului fixeaza momente din evolutia peisajului american, surprind relatia complexa dintre mediul natural si cel construit si contributia celui din urma la schimbarile climatice. Pilot, fotograf si arhitect, Alex MacLean este autorul unor imagini puternice si sugestive, avind ca tema peisajul. Lucrarile lui au fost expuse in SUA, Canada, Europa si Asia si se regasesc in colectii publice si particulare. Este laureatul multor premii de fotografie.
In aceeasi idee a protejarii naturii, editia a cincea a programului de pregatire AW va avea loc in localitatea Vama, din Bucovina, judetul Suceava, intre 1 august – 5 septembrie.
Fondata in 2005, cu sprijin substantial, moral si material, din partea Televiziunii ARTE/France, Aristoteles Workshop (AW) sustine o noua generatie de cineasti de film documentar din Europa Centrala si de Est, cu o experienta anterioara in film sau productia video. Experti recunoscuti din domeniul filmului documentar ofera pregatire profesionala participantilor. Programul se adreseaza tinerilor cineasti cu talent si pasiune, opinii proprii, dorinta de le propune si sustine, angajament si capacitate de lucru in echipa.
Workshop-ul este co-finantat de televiziunea ARTE, de Centrul National al Cinematografiei si de Programul MEDIA al Uniunii Europene, si este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Roman (ICR), AVIS si iStyle.
ICR va acorda anul acesta un premiu de 3000 de euro pentru cel mai bun documentar.
AWA este producatorul unor documentare cistigatoare de premii internationale si finaliste in selectiile unor festivaluri de marca: "Cautare" (r: Ionut Piturescu) – Premiul pentru scurtmetraj, Quinzaine des realisateurs, Cannes 2010; "Rebel, rebel" (r: Mihai Bauman, Alexandru Belc), "Femei pe pinza" (r: Otilia Babara), "Bar de zi si alte povestiri" (r: Corina Radu), "Ciobanul Zburator" (r: Catalin Musat), "Nu te supara, dar…" (r: Adina Pintilie).
GREEN PLANET BLUES
Green Planet Blues este un eveniment cinematografic dedicat sanatatii planetei, menit sa contribuie la constientizarea problemelor grave legate de mediul inconjurator, la stimularea initiativelor pentru respectarea si protectia lumii in care traim.
Structura Green Planet Blues a marcat o premiera in Europa de Est, in ceea ce priveste evenimentele eco-cinematografice: o selectie a celor mai reprezentative productii internationale recente cu tematica ecologica, dezbateri cu participarea regizorilor filmelor prezentate, mese rotunde cu experti internationali de renume, prezentari de proiecte ecologice inedite, concurs de filme eco pentru adolescenti.
Green Planet Blues este organizat de Aristoteles Workshop Association (AWA).
PROGRAMUL PROIECTIILOR
Vineri, 11 iunie, Gradina Verona
21h00
ARRAKIS
Andrea di Nardo / Italia / 2008 / 23’
Un documentar poetic despre locuri si oameni pe care dezvoltarea industriala din Italia i-a transformat in victime.
Imagini ale fabricilor parasite creeaza fundalul, iar o voce distrusa de boala, vocea lui Silvestro Capelli, spune povestea. Fost muncitor la topitoria Breda, Sesto San Giovanni, Silvestro a suferit o operatie de laringotomie pentru extirparea unei tumori cauzate de expunerea prelungita la azbest. Ca multi altii dinaintea lui, Silvestro intra in confruntarea juridica si sociala care pune fata in fata cetateni simpli si institutii puternice.
21h30
FLIP THE COIN: THE BITTER TASTE OF TEA – A JOURNEY INTO THE WORLD OF FAIR TRADE /Gustul amar al ceaiului – O incursiune in lumea compertului echitabil
Tom Heinemann & Erling Borgen / Danemarca, Norvegia / 2008 / 60’
Comertul echitabil (fair trade) nu este intotdeauna atit de corect pe cit se pretinde. Filmul urmareste o ancheta pe marginea acestui subiect foarte controversat.
Milioane de oameni trudesc pe culturile de ceai din Kenia, India, Bangladesh sau Sri Lanka. Sunt zilieri care muncesc pentru marile companii multinationale, precum Lipton sau Finlay’s. Dupa o zi lunga de munca epuizanta, cistigul abia le ajunge sa supravietuiasca, desi respectivele companii isi vind produsele sub eticheta "Fair trade", ceea ce presupune ca un procentaj din pretul (mai mare decit al produselor obisnuite) platit de cumparator, ar ajunge direct la culegatorii de ceai. Documentarul de investigatie semnat de Tom Heinemann arata ca lucrurile nu stau deloc asa.
22h30
WHATEVER HAPPENED TO BRENDA HEAN? / Ce s-a intimplat cu Brenda Hean?
Scott Millwood / Australia / 2008 / 90’
Treizeci de ani dupa disparitia misterioasa, intr-un accident de avion, a uneia dintre cele mai reprezentative personalitati ale activismului ecologic din Australia, regizorul Scott Millwood porneste in cautarea adevarului.
Brena Hean a ales sa renunte la stilul de viata care ii era predestinat prin apartenenta ei la inalta societate, pentru a se alatura campaniei de salvare a Lacului Pedder, monument natural unic al Australiei. Campania a antrenat intreaga natiune, iar Brenda Hean a devenit o figura publica si un factor catalizator pentru nemultumirile oamenilor legate de politica guvernului privind mediul inconjurator.
24h00
EL ÚLTIMO PAISAJISTA / Ultimul peisagist
Gonzalo Ballester / Spania / 2008 / 25’
O legatura intima, poetica si indestructibila intre artist si peisaj.
Acuarelele artistului Pedro Serna recreaza cu nostalgie peisajele copilariei sale, inainte ca acestea sa fie degradate iremediabil de noile constructii care apar peste tot intr-un ritm tot mai accelerat.