Geta Brătescu a urmat Facultatea de Litere a Universității București în perioada 1945-1949, avându-i ca profesori, printre alții, pe George Călinescu și pe Tudor Vianu. Ulterior a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din București între anii 1969-1971. Își începuse deja studiile de artă în 1945, la Academia de Arte Frumoase, sub îndrumarea maestrului Camil Ressu, dar a fost forțată să le întrerupă din cauza cenzurii comuniste.
Geta Brătescu reprezintă una dintre cele mai importante figuri artistice postbelice din România. A creat artă sub diverse forme, de la film la textile, fotografie, ilustrație, performance sau sculptură. Opera sa artistică include lucrări de grafică, desen, colaj, fotografie și ilustrație de carte.
În 2008, Geta Brătescu a primit titlul de Doctor honoris causa al Universității Naționale de Arte din București, acordat pentru remarcabila sa contribuție la dezvoltarea artei românești contemporane. În ultimii ani, lucrările sale au fost expuse la Galerie im Taxispalais în Innsbruck, Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, A Foundation din Liverpool, Index Foundation din Stockholm, e-Flux New York, Istanbul Biennale, MACBA Barcelona, Mumok Vienna, Kalmar Museum din Suedia, Galerie Barbara Weiss din Berlin, MOMA New York şi Muzeul Tate din Londra.
Pavilionul României de la Bienala Internaţională de Artă de la Veneţia din 2017, care a găzduit proiectul „Apariţii” al artistei Geta Brătescu, a fost unul dintre cele mai admirate şi s-a bucurat de articole elogioase în presa internaţională. De asemenea, o expoziţie a marii artiste a fost organizată anul trecut la Muzeul de Arte Frumoase din Gent, Belgia. Expoziţia „An Atelier of One’s Own” a fost deschisă până la jumătatea lunii ianuarie 2018, aceasta fiind prima retrospectivă din Belgia consacrată Getei Brătescu.
Artista, numită „la grande dame de l’art conceptuel roumain“, s-a stins din viață miercuri dimineață, 19 septembrie 2018.