Aproximativ 30 de actori ai Teatrului Municipal Baia Mare au pichetat, joi, Prefectura Maramures, cerind abrogarea legii 353/2007 a institutiilor de spectacole, transmite corespondentul NewsIn.
La protestul actorilor s-au alaturat si sindicalisti ai Cartel Alfa, organizatie sindicala la care sint afiliati actorii baimareni. Liderul Sindicatului Thalia, din cadrul Teatrului Municipal Baia Mare, Dorin Griguta, a declarat ca legea i-ar avantaja pe actori, din punctul de vedere al salariilor, numai ca este imposibil de aplicat.
„Este imposibil de aplicat aceasta lege, de aceea sindicatele au cerut abroogarea acestei legi. De fapt aceasta lege ne-ar avantaja, daca vorbim din punct de vedere pecuniar. Salariile se primesc in urma unei evaluari care trebuie facuta inainte. Or, intr-o institutie de cultura, de spectacol, nu poti sa anticipezi exact ce vei face in decursul unui an, pentru ca depinzi de anumiti colaboratori, de regizori, si atunci nu poti sa platesti pe cineva pe ceva ce nu stii”, a spus Dorin Griguta.
El a mai aratat ca majorarea salariilor ar necesita un buget triplu, ceea ce este greu de crezut ca va exista, astfel incit s-ar ajunge la disponibilizari. Dorin Griguta a mai declarat ca exista riscul ca Teatrul Municipal Baia Mare sa se transforme intr-unul de proiect, ceea ce ar duce la punerea in scena a unor spectacole fara un program bine stabilit si implicit la punerea pe liber a unor actori.
La rindul lor, liderii Cartel Alfa au cerut anularea legii 353, in caz contrar amenintind cu alte forme de protest. „Conform acestei legi, un actor poate cistiga 4.500 de lei, nu dorim acesti bani, dorim salarii decente, nu vrem o lege care-i vrajeste asa cum ii vrajeste si pe profesorii nostri. Acest protest trebuie sa aiba ecou, daca nu, vom continua cu alte forme de protest”, a afirmat liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.
O alta nemultumire a sindicalistilor se refera la ordonanta 302/2008, prin care salile de cinema aflate in patrimoniul statului au trecut in subordinea consiliilor locale.
Primaria galateana a acceptat doar 30 de protestatari
Mai putin de 30 de artisti ai teatrelor din municipiul Galati au pichetat, joi, timp de o ora, sediul Prefecturii, solicitind suspendarea HG 1672/2008, care – spun ei – le afecteaza veniturile si relatiile de munca.
Sub 30 de actori si interpreti de la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” si Teatrul Muzical „Nae Leonard” din Galati s-au adunat, joi, la ora 14.00, in fata Palatului Prefecturii din municipiu. Deoarece Primaria le-a eliberat o autorizatie de protest pentru maximum 30 de persoane, sindicatele, federatiile si confederatiile sindicale au participat la pichetare prin reprezentanti.
Astfel, artistii galateni au fost sprijiniti de lideri ai Federatiei Artistilor Interpreti din Romania, ai Blocului National Sindical si ai Cartel Alfa. Actorii si solistii au protestat in liniste, fara scandari sau huiduieli. Ei au afisat pancarte cu mesaje precum „Ce v-am facut?” sau „Norme = Somaj”, referindu-se la Hotarirea de Guvern 1672 din 2008, aprobata de Cabinetul Tariceanu in ultima sa sedinta de guvern.
Documentul a fost indelung criticat de artisti si, desi acestia au negociat cu fostul Guvern pe marginea continutului si au obtinut promisiunea modificarii anumitor prevederi, actul a fost aprobat in foma initiala. „Sindicalistii din cultura sint nemultumiti ca ministrul culturii refuza sa tina cont de punctul nostru de vedere exprimat de partenerii sociali si mentine HG 1672/2008 intr-o forma ce afecteaza veniturile si relatiile de munca ale artistilor interpreti, ale personalului tehnic de specialitate si ale bibliotecarilor”, se arata in nota de protest.
Artistii galateni au declarat ca prevederile care ii nemultumesc cel mai mult sint contractele individuale de munca pe perioada determinata si numeroasele atributiuni incredintate managerilor institutiilor de spectacole. „Se instaureaza dictatura, iar pentru noi nu va mai exista siguranta locului de munca”, a afirmat, joi, liderul sindical de la Teatrul Muzical din Galati, Adrian Dumitrascu.
„Niste norme care bat Codul bunelor maniere”
Aproape 40 de artisti si tehnicieni de la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiesti, de la Teatrul Ciufulici si Teatrul de Revista, dar si de la Filamornica Paul Constantinescu au pichetat, la rindul lor, sediul Prefecturii Prahova.
Karol Baker, presedintele Sindicatului Artistilor si Tehnicienilor de la Teatrul „Toma Caragiu”, a declarat ca se incearca, prin aceasta actiune de protest, schimbarea unei hotariri de Guvern prin care se reglementeaza evaluarea personalului artistic, tehnic si administrativ si, respectiv, salarizarea acestuia. „Aceasta hotarire prevede renuntarea la contractele de munca pe perioada nedeterminata si anuleaza contractul colectiv de munca pe ramura, prin care cistigaseram o gramada de drepturi”.
„Daca ministrul nou nu vrea sa ne primeasca sa stam de vorba, vom face astfel de proteste in fiecare saptamina – 5-6 saptamini la rind vom iesi in strada”, a mai spus presedintele Sindicatului Artistilor si Tehnicienilor de la Teatrul „Toma Caragiu”.
La Cluj, numarul protestatarilor a depasit 100 de persoane, artisti ai Operei Nationale Romane din Cluj Napoca, Teatrului National de Stat Cluj si Filarmonicii de stat „Transilvania”. Ei sint nemultumiti de normele de aplicare a legii teatrelor care, spun ei, le incalca drepturile constitutionale si cele prevazute in Codul Muncii.
„Am decis sa protestam pentru ca normele metodologice de aplicare a legii 353 sint, dupa parerea noastra, niste norme aberante, bat Codul Muncii, bat Constitutia, bat codul bunelor maniere”, a declarat Emanuel Petran (foto), presedintele Uniunii Sindicatelor Profesionale din institutiile de cultura, angajat al Teatrului National Roman.
La rindul sau, Marius Chiorean, solist la Opera Romana din Cluj, a afirmat ca artistii nu isi doresc ca „arta sa ramina in continuare Cenusareasa culturii romanesti”. „Normele metodologice ne priveaza de drepturile colective, de contractul colectiv de munca, ne aduce intr-o stare de nesiguranta si ne face sa credem ca sintem inapoi cu 20-30 de ani, pe vremuri cind aveam 50% salariu. Nu dorim ca arta sa ramina in continuare Cenusareasa culturii romanesti”, a afirmat Chiorean.
Protestatarii au avut la ei si bannere cu texte precum „Noi proclamam cultura, voi normati prostia si incultura”, „Politica voastra culturala este alungarea publicului din sala” sau „Noi sintem artisti mediocri sau voi sinteti manageri diletanti?”.
Sursa: NewsIn