Ajuns anul acesta la a 39-a editie, Sibiu Jazz Festival va oferi, timp de o saptamina, concerte in spatii conventionale si neconventionale, jam sessions, expozitii – tema comuna fiind muzica de jazz si interferentele acestui gen muzical cu alte genuri precum world-music, folclor, blues, rock, R&B, salsa, hip-hop etc.
Mai multe despre invitati si program puteti afla dintr-o conferinta de presa ce va avea loc la Libraria Carturesti – Verona din Bucuresti pe 27 aprilie, eveniment la care vor participa Hilarius Johannes Konstantin Schmidt (director al Sibiu Jazz Festival), Liliana Popescu (director al Casei de Cultura a Studentilor Sibiu), Florin Raducanu (pianist, compozitor si aranjor) si Jaroslaw Godun (directorul Institutului Polonez).
Biletele pentru Festival au fost puse in vinzare la pretul de 30 de lei in reteaua magazinelor Germanos si online, pe www.eventim.ro. Organizatorii promit intrarea libera pentru primele doua zile de festival, cind vor avea loc Concursul si Gala Formatiilor Studentesti de Jazz.
Radio String Quartet Viena (Austria)
„Celebrating the Mahavsihnu Orchestra”
Un cvartet de coarde impresionant, care aduce un tribut celebrei Mahavishnu Orchestra fondata de John McLaughlin la inceputul anilor ’70.
Florin Raducanu Group (Romania) / J. Blom (Olanda)
Proiectul pe care il propune Florin Raducanu, in parteneriat cu talentatul saxofonist olandez Jasper Blom, este inedit si inovator in peisajul jazzistic romanesc. Astfel diferentele, de orice tip, nu trebuie sa dezbine, ci sa fie factor de progres cultural.

Un proiect care evoca creativitate si multa imaginatie. Descoperirea de sonoritati noi si combinatia de instrumente creeaza o modalitate personala, organica, in care sint prezentate compozitii originale „condimentate” cu improvizatie si interactiune.
Kampec Dolores (Ungaria)
O muzica plina de imaginatie, o sinteza unica de melodii originale, versuri surrealiste si subtile ritmuri frinte. Grupul il are ca invitat pe celebrul Istvan Grencso, unul din cei mai importanti saxofonisti din Ungaria.

Jan Ptaszyn Wroblewski Quartet (Polonia)
Nimeni – in lumea jazzului polonez – nu are experienta lui Jan Ptaszyn Wroblewski, care cunoaste jazzul in esenta, asa cum a fost in ultima jumatate de secol, fapt care i-a permis sa exploreze toate aspectele acestei muzici savurindu-i complexitatea.
Thorbjorn Risager Septet (Danemarca / Norvegia)
Desemnat artistul anului 2005, in Danemarca, la categoria blues, Thorbjorn Risager este un muzician de succes. Vocalist si chitarist, insotit de muzicieni talentati, electrizeaza publicul interpretind piese clasice de blues, jazz, R&B.

Teodora traieste, respira, iubeste prin jazz. Prezenta si vocea ei inconfundabila cucereste publicul. In proiectul 4Given, va prezenta publicului sibian un amestec original de piese clasice din repertoriul de jazz, dar si prelucrari de muzica traditionala romaneasca.

„Afreecanos”
Este unul dintre cei mai complecsi artisti de jazz ai scenei actuale: compozitor, aranjor, producator, pianist, percutionist. Pe scena, Omar este o figura carismatica, inspirindu-si partenerii-muzicieni cu dinamismul interpretativ si abordarea improvizatorica plina de emotie si umor. Proiectul AFREECANOS imbina elemente folclorice africane si sud-americane, prezentate intr-o maniera unica de jazz contemporan.

Legenda vie a jazzului cubanez, Arturo Sandoval este un nume de referinta in jazzul mondial. Pentru prima data in Romania, insotit de un sextet de talie mondiala, Arturo va incinta publicul cu ritmuri afro-cubane, swing si balade sfisietoare.
Mandinga (Romania)
Mandinga cinta in romana, spaniola si engleza. Componenta la care s-a ajuns de-a lungul anilor reflecta ceea ce vrea sa transmita trupa prin muzica sa. Este o muzica interculturala, muzica lumii, o imbinare de latino, cu foclor balcanic, jazz, plus influente din o sumedenie de stiluri, de la salsa la guajira, hip-hop, guajira funk, bolero, cha-cha, reggaeton, pina la R&B, latin house, calipso, latin hip-hop si chiar acid jazz.
Prezent (Romania)
Prezent a reusit sa surprinda si sa atraga un public foarte larg, datorita spiritului si pasiunii cu care se dedica unui concept muzical, care pentru ei a devenit parte a vietii. Componenta trupei – variata prin virsta, dar constanta prin implicare si pasiune – este completata prin diversitatea si ineditul instrumentelor cu care se prezinta, de la saxofon sau marimba la scoici, si chiar mai mult – sticle cu boabe de porumb sau coji de nuca.
Marcian Petrescu – „Trenul de noapte” (Romania)
Proiectul „Trenul de noapte” a renascut in 2007, dupa o pauza de cinci ani. Totul a pornit de la un concert sustinut pe scena festivalului de blues „Bluzau 2006”. De la revenirea pe piata muzicala romaneasca, formatia a sustinut peste o suta de concerte.

Ioan Gyuri Pascu s-a lansat in cariera muzicala in anul 1982 si de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care: pop, rock, blues, reggae. A cintat impreuna cu grupurile The Blue Workers, Pacific.

Castigatori ai Trofeului Sibiu Jazz Festival in 2008, clujenii de la Headliner sint deosebit de apreciati de publicul larg, in special pentru varietatea ritmurilor pe care le prezinta intr-o maniera jazzistica originala.