Attila Bartis, cel mai in voga tanar scriitor maghiar, este cunoscut in Romania si datorita romanului „Tihna”, tradus in 2006.
„Plimbarea”, romanul sau de debut, tradus de curand in colectia „Biblioteca Polirom”, este povestea unui copil abandonat al revolutiei, un orfan al Estului la intersectia marilor conflicte ideologice. Copilul care incarunteste in somn, blestemat parca sa-i piarda pe toti cei de care se ataseaza, deapana firul unei vieti de-o stranietate care sfarseste prin a deveni dureros de familiara. Traducerea din limba maghiara a volumului, distins cu Premiul Tibor Dery in 1997, a fost realizata de Marius Tabacu.
Romanul va fi lansat miercuri, la Muzeul Taranului Roman. Alaturi de autor, la eveniment vor participa scriitorul Matei Florian, criticii literari Simona Sora si Iulia Popovici, si Bogdan-Alexandru Stanescu, director editorial al editurii Polirom.
Totodata, vineri, 13 iunie, Attila Bartis isi va lansa romanul „Plimbarea” si in orasul lui natal, Targu Mures. Attila Bartis s-a nascut in 1968 la Targu-Mures.
In 1984 s-a mutat, impreuna cu familia sa, in Ungaria, iar in prezent traieste la Budapesta. Este un fotograf cunoscut si, totodata, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati scriitori maghiari ai momentului, cartile sale fiind traduse in numeroase limbi. A debutat in 1995 cu romanul „A seta/Plimbarea”, urmat de volumul de povestiri „A keklo para/Ceata albastruie” (1998) si de romanele „A nyugalom/Tihna” (2001), adaptat pentru scena si marele ecran, si „A Lazar Apokrifek/Apocrifele lui Lazar” (2005). Attila Bartis a fost distins cu premiile Tibor Dery (1997), Sandor Marai (2002) si Attila Jozsef (2005).
Mai multe despre Attila Bartis cititi aici.