Scriitorul Norman Manea a fost prezent marti, 15 aprilie, la sediul Institutului Cultural Roman la lansarea primelor patru volume ale seriei de autor care i-a fost consacrata de Polirom si care va cuprinde peste 20 de volume. Au vorbit despre serie directorul general al Editurii Polirom, Silviu Lupescu, iar despre carti criticii literari Carmen Musat si Paul Cernat. Primele patru volume lansate au fost Vorbind pietrei, Inaintea despartirii. Convorbire cu Saul Bellow – Un proiect Words&Images, Intoarcerea huliganului si Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici.
Silviu Lupescu a povestit cum l-a cunoscut pe Norman Manea la Tirgul de Carte de la Ierusalim. “M-am dus emotionat la el, deoarece despre Manea circulau cliseele ca este rau cu editorii si ca este un mincator de romani”. Cu timpul, acesta a devenit insa “prietenul sau de la New York”. “A venit momentul sa avem o cvasiintegralitate a operei sale”, a spus directorul Polirom, care l-a descris pe scriitor drept “un personaj incomod, deoarece spune ceea ce nu vrem sa auzim si pune multe intrebari.”
Criticul literar Paul Cernat a catalogat lansarea seriei de autor “Norman Manea” ca fiind un gest de reparatie intelectuala si literara. “Norman Manea a lipsit in mod straniu din literatura din care nu ar fi trebuit sa lipseasca. Este o intoarcere dificila din cauza noastra, deoarece Manea a fost obligat sa se expatrieze. A fost o intoarcere comparabila cu trauma expatrierii”, a mai spus Cernat. Criticul a opinat si ca “opera lui Norman Manea creste dintr-o rana care este si a culturii romane”. Nu in ultimul rind, cartile lui Manea ar trebui sa ii oblige pe romani sa isi revada trecutul si sa-l reevalueze, mai ales din perspectiva dreptei interbelice si a comunismului.
Norman Manea a apreciat eforturile Institutului Cultural Roman din ultimii ani de a incerca sa “rezolve o obsesie destul de provinciala, dar persistenta a scriitorului roman de a fi apreciat, daca se poate chiar de a lua un premiu Nobel, iar cu cit vor fi acordate mai multe premii Nobel Romaniei, cu atit mai bine!” Scriitorul a atras insa atentia ca se inscrie in seria acelor “lupi singuratici” care nu au beneficiat de ajutorul nici unei institutii nationale. S-a referit mai apoi la seria de autor care incepe cu cinci carti (editia a II-a a romanului Atrium va aparea in curind). “Criticii au spus despre mine lucruri foarte magulitoare si foarte profunde. De altfel, orice scriitor iti doreste sa moara pentru a vedea ce se spune despre el, iar apoi sa reinvie si sa-si continue viata ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat.”
Norman Manea a ales sa stea departe de tara, iar “exilul este o moarte, o extraordinara trauma si unul dintre cele mai minunate privilegii, o formidabila experienta umana. Exilul este o somatie de a-ti reevalua existenta, opiniile, dar si o lectie de modestie”.
Programul urmatoarelor zile
Joi, 17 aprilie, Norman Manea va sustine la Colegiul Noua Europa conferinta „Imposibilitati kafkiene” (ora 17.00).
Scriitorul va pleca apoi la Cluj, unde Universitatea „Babes-Bolyai” ii decerneaza titlul de Doctor Honoris Causa pe 21 aprilie, iar pe 22 aprilie este primit de Facultatea de Litere a Universitatii clujene pentru a lansa seria de autor de la Polirom impreuna cu Ruxandra Cesereanu si Corin Braga.
Universitatea Bucuresti ii va decerna titlul de Doctor Honoris Causa pe 24 aprilie. Programul mai cuprinde o conferinta la Facultatea de Litere si o masa rotunda alaturi de Orhan Pamuk si Antonio Tabucchi.
Ultima intilnire cu publicul va avea loc pe 30 aprilie, la Sibiu, unde Norman Manea va fi prezent impreuna cu Antonio Tabucchi la Biblioteca Astra (ora 18.00).