Cuvinte incrucisate, disponibila si in format digital
Pornind de la afirmatia lui Nabokov conform careia „singura fericire in aceasta lume este sa observi, sa te examinezi atent pe tine insuti sau pe altii”, cartea Aurorei Liiceanu este o fascinanta analiza a psihicului uman. Daca prima parte dezvaluie schimbarile dramatice pe care „amanuntul biografic” le poate declansa in viata noastra, analizeaza atitudinea femeii fata de razboi, traseaza paralele intre destinele unor oameni care au trait in epoci diferite sau prezinta biografiile unor personaje exceptionale ca Marie Leon Bonaparte, partea a doua contine povestiri despre tradarea sau razbunarea in dragoste, dar si despre relatiile intre persoane care se deosebesc ca temperament, statut social sau etnie.
Ranile memoriei. Nucsoara si rezistenta din munti, editie noua, disponibila si in format digital
Intre 1949 si 1958, satul Nucsoara a fost centrul miscarii de rezistenta din munti conduse de Toma Arnautoiu. Grupul Arnautoiu nu mai exista; membrii lui au fost executati. Exista insa supravietuitorii acelor vremuri si amintirile lor. Pe baza interviurilor cu acesti supravietuitori, Aurora Liiceanu incearca sa reconstituie evenimentele, sa determine motivatiile participantilor la rezistenta, sa clarifice structurile de putere in grupurile de partizani sau conflictele din cadrul acestora, sa stabileasca o tipologie a tradarii sau a razbunarii. Portretele diferitelor personaje nu pastreaza nimic din aura de legenda pe care le-au conferit-o povestile despre miscarea de rezistenta, dezvaluind oameni obisnuiti, cu nelinisti, sperante si temeri, oameni care au scris insa o pagina de istorie.
Aurora Liiceanu, doctor in psihologie, cercetator senior la Institutul de Filosofie si Psihologie „Constantin Radulescu-Motru“ din cadrul Academiei Romane. De aceeasi autoare la Editura Polirom: Ranile memoriei. Nucsoara si rezistenta din munti (2003), Prin perdea (2009), Rendez-vous cu lumea (2010, 2012), Patru femei, patru povesti (2010, 2011), La taifas (2010) si Viata nu-i croita dupa calapod (2011).