Piesa are la baza un scenariu in care doi copii, un baiat si o fetita, isi disputa telecomanda televizorului si se joaca cu cuvintele. Din joaca lor se naste o Vrajitoare, care ii plimba prin diferite fabule, mai vechi si mai noi, dupa cum precizeaza chiar autorul.
Premiera oficiala a spectacolului va avea loc in toamna, in cadrul Festivalului International de Teatru pentru Copii si Tineret „Luceafarul” Iasi, eveniment inclus in programul „Iasi 600”. Avanpremiera, insa, este programata duminica, 22 iunie, de la ora 10.00.
Apreciat pentru povestirile si romanele sale atit de critica de specialitate, cit si de cititorii din Europa, prozatorul Dan Lungu s-a apropiat de Teatrul pentru Copii si Tineret „Luceafarul” prin proiectul dramatIS. Lansat in urma cu doua stagiuni, la initiativa si sub coordonarea Oltitei Cintec, proiectul si-a impus, printre altele, evidentierea tinerilor scriitori ieseni de valoare care au cochetat pina acum cu teatrul, semnind si texte pentru arta scenica. Printre ei – Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici, Florin Lazarescu, Catalin Mihuleac si Calin Ciobotari. Dupa aceasta colaborare, propunerea institutiei iesene de a scrie un text pentru copii i s-a parut lui Dan Lungu o provocare, exercitiul sau de imaginatie bucurindu-se de expertiza propriei fiice, Ilinca.
Dan Lungu: „Cind mi-am dat seama ca vreau sa scriu ceva pentru copii, m-am speriat. Da, pentru ca neastimparatii astia mici nu se prefac niciodata. Daca se plictisesc la spectacolul tau, pur si simplu casca, cu gura pina la urechi. Sau fosnesc hirtii sau vor mereu la pipi. Nu stau cuminti in scaun si nu aplauda de politete. E cel mai sincer si mai mofturos public. De aceea m-am speriat. Salvarea a venit de la Ilinca, fetita mea de zece ani. A stat mereu linga mine, citind ce scriu. Unde ea dadea semne de plictiseala, taiam imediat. Pot spune ca pe jumatate e piesa ei. Altminteri, e formidabil sa scrii pentru copii. Iti vine sa topai, sa rizi, sa te copilaresti… E o maniera fascinanta de a te simti liber.
«Vrajitoarea pofticioasa» pleaca de la o serie de fabule cunoscute, pe care le leaga intr-o poveste despre puterea cuvintelor. Ilinca si Rares, eroii nostri, descopera ca tot ceea ce noi spunem are urmari in realitate. Cuvintele nu sint ca un abur sonor care se destrama in natura, ci au capacitatea de a schimba lumea, de a influenta ce se intimpla in jurul nostru. Cum sa spun, e ca atunci cind dai „buna ziua”, zimbind, unui copac, iar acesta infloreste. Sau cind, fara sa-ti dai seama ce faci, descrii o vrajitoare, iar aceasta ia nastere sub ochii tai si incepe sa te fugareasca, cum se intimpla in spectacolul nostru„.
Cititi aici un alt text inedit al lui Dan Lungu, o poveste pentru copii scrisa la invitatia „Suplimentului de cultura”.