Intalnirile se adreseaza tuturor celor pasionati de miturile vechilor egipteni, de epopeile indiene, Ramayana si Mahabharata, de misteriosii etrusci ori de gloriosul Imperiu Persan, dar si celor, care pur si simplu, vor sa cunoasca mai multe despre polisurile grecesti si primii filozofi, despre neinfricatii akkadieni ori despre primii astrologi, babilonienii.
In perioada 7-10 august la Fundatia Calea Victoriei explorezi cateva dintre marile civilizatii ale lumii antice la cursul „Babilon, India, Egipt, Grecia – Fascinatia Antichitatii“.
Vei intelege mai bine care au fost contributiile culturale ale acestora, cum traiau oamenii acelor vremuri, care erau preocuparile si indeletnicirile lor. Vom discuta despre o serie de aspecte centrale pentru viata popoarelor antice: raportarea la divinitate, relatiile interumane, inventiile si contributiile lor pentru patrimoniul cultural universal.
Ne vom perinda printr-o lume fondata pe mituri si legende, vom pendula intre perioadele de glorie si decadere ale acestor mari civilizatii, din dorinta de a afla care au fost motivele ce au dus la disparitia lor si ce a supravietuit in urma acestora.
Pe parcursul celor patru intalniri vom povesti despre:
1. Sumer, Akkad, Babilon – Cine au fost sumerienii, inventatorii scrierii cuneiforme? Care erau obiceiurile si credintele lor religioase? De ce au inflorit orasele cetate din bazinul mesopotamian?
Cum a aparut codul de legi al regelui babilonian Hammurabi? Cum au fost construite celebrele zigurate din Mesopotamia? Cum au influentat babilonienii prin observatiile lor istoria astrologiei si astronomiei?
2. China, India, Persia – Vom vorbi despre despre creatia si originea universului in imaginarul chinez, despre fascinanta Indie, lacas al atator credinte diferite, dar si al mirodeniilor care au atras oameni din toate colturile lumii inca din cele mai vechi timpuri.
Nu vom neglija nici istoria tumultoasa a persilor si cum relatiile lor cu intreg Orientul Mijlociu si Apropiat au influentat credintele altor popoare. Vom vedea si de ce aceste trei spatii geografice si culturale au fost punctele centrale de pe drumul matasii.
3. Egiptul antic, civilizatia minoica, Grecia antica – Vom discuta despre modul in care se poate naste si dainui secole la rand o civilizatie infloritoare de-a lungul unui fluviu, dar si despre unele dintre cele mai vechi texte despre magie si vise.
Cine au fost minoicii, predecesorii grecilor? Cum a apus aceasta civilizatie care a aparut pe insula Creta si care a dezvoltat o infloritoare retea comerciala? Nu in ultimul rand, vom vorbi despre complexa cultura greaca ce a marcat istoria unui intreg continent.
4. Misteriosii etrusci si Imperiul Roman – La ultima intalnire ne vom aventura intr-o lume ramasa pana in zilele noastre plina de necunoscut si dileme: care sunt originile etruscilor si a limbii lor, ce elemente din mitologia si cultura acestora au fost adoptate atat de greci, cat si de romani?
Cum s-au pierdut in negura istoriei odata cu aparitia Republicii Romane? Cum a evoluat Roma de la republica la imperiu? Cum s-a schimbat viata romanilor prin adoptarea unor elemente de cultura elenistica si ce a dus la caderea ultimului imperiu al Antichitatii?
Lector: Cristian Vechiu
Data de incepere: 7 august 2017; ora curs: 19:00
Numar de ateliere: 4; Frecventa zilnica, luni-joi (o intalnire dureaza 2h)
Cost: 220 ron (total pentru patru intalniri); Cost redus (card fidelitate, studenti, pensionari): 200 ron (total pentru patru intalniri)
Loc: Fundatia Calea Victoriei, str. Popa Soare nr. 40, et. 1, Bucuresti
Inscrierile se fac pe adresa contact@victoriei.ro