El a amintit ca „Faust”-ul lui Silviu Purcarete va fi montat in sectiunea oficiala a Festivalului de la Edinburgh din 2009. De asemenea, va exista un parteneriat cu Nakamura Kanzaburo, de la compania japoneza de kabuki – „Heiseinnakamura-Za”, pentru crearea unui festival de teatru la Nagano, Japonia, unde vor fi montate si piesele lui Purcarete.
Sibiul va avea beneficia si de un parteneriat cu Festivalul de la Sevilla, pentru zona de teatru si dans, in timp ce spectacolul „Lulu” (in regia lui Silviu Purcarete) va pleca, anul acesta, intr-un turneu la Napoli.
Chiriac a facut doar citeva precizari cu privire la felul in care s-a desfasurat editia din acest an a festivalului, mentionind ca pe 12 iunie va fi prezentat un bilant al editiei 2008.
Ultima zi de festival
Conferinta a fost continuata de regizorul italian Pippo Delbono, care si-a prezentat propria viziune asupra teatrului. „In teatru este importanta forta, dar mai ales fragilitatea. Avem nevoie de lucruri care sa vorbeasca despre umanitate, de aceea tehnica nu consta in a fi virtuos, ci ea este importanta pentru a se putea ajunge la umanitate”, a spus Delbono, regizorul spectacolului „Urlo”, care va fi prezentat de compania italiana „Emilia Romagna Teatro”, in ultima seara a Festivalului.
„Urlo” a debutat, in 2004, la Avignon, fiind un spectacol ce are ca tema principala conceptul de „putere”, fie ca e vorba de puterea politicii, a religiei, a culturii sau a relatiilor interpersonale.
Constantin Chiriac a declarat despre Delbono ca este „unul dintre regizorii care se pot adapta foarte bine la orice spatiu de joc”.
Totodata, regizorul Gavriil Pinte le-a vorbit celor prezenti la biblioteca sibiana despre cele doua piese ale sale, prezentate anul acesta la festival, „Un tramvai numit Popescu” si „Astazi nu se fumeaza”.
Pinte a adus la Sibiu, prin spectacolele sale, forme teatrale inedite, care au avut la baza versuri ale unor poeti precum Cristian Popescu, Iustin Panta si Mircea Ivanescu, fiind montate nu pe o scena, ci intr-un tramvai, un autobuz sau in hala unei foste fabrici. Creatiile lui Pinte sunt doua spectacole-calatorie, care au incitat publicul tocmai prin iesirea din conventional si prin „coborirea” teatrului de pe scena in locuri comune.
„Un tramvai numit Popescu” a avut premiera in noiembrie 2004, la Bucuresti, in timp ce „Astazi nu se fumeaza” este una dintre noutatile stagiunii 2008 a Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu.
„Felul in care se desfasoara festivalul de la Sibiu, felul in care Chiriac conduce destinele acestei metropole teatrale, fac posibile astfel de proiecte. La Bucuresti, spectacolul meu „Un tramvai numit Popescu”, a murit. Acolo s-a nascut dar, din fericire a fost reinviat la Sibiu. Pur si simplu, finantatorii au intrerupt, la un moment dat, finantarea spectacolului si iata ca acest spectacol care putea sa fie marca Bucuresti a disparut din acel peisaj. Sunt oameni din Bucuresti care-si fac rezervari sa vada spectacolul de la Sibiu. E un lucru frumos, dar grav in acelasi timp”, a marturisit regizorul Gavriil Pinte agentiei de presa Rompres.