Stimate Domnule Prim-Ministru,
Va scriu in nume personal, in calitatea mea de producator si de analist cultural activ si mobil.
Am aflat din presa ca, recent, guvernul pe care il conduceti a decis reducerea cu 40% a bugetului pe 2009 al Institutului Cultural Roman. Daca este adevarat, daca este intru totul adevarat, masura mi se pare absurda si irationala, anacronica, pre-moderna si anti-moderna. Anti-economica.
Tocmai de aceea, protestul meu si rugamintea pe care v-o adresez public nu vor fi formulate in termeni morali sau de breasla, ci in termeni socio-logici, de logica sociala actuala.
Ca si modernizarea Romaniei, si liberalismul pe care il reprezentati trebuie modernizat, adus la zi. Or, capitalismul contemporan, neoliberal sau ultraliberal, investeste mai mult ca oricand in cultura, in arta. Este un capitalism care se bazeaza pe productia de bunuri si de servicii imateriale, pe consum cultural. Capitalul cultural, cultura formulata in termeni de capital social reprezinta nucleul conceptului de „dezvoltare durabila”, de care toata lumea, la noi, in necunostinta de cauza, a inceput sa se prevaleze.
Credeti-ma pe cuvant, cu asta ma ocup: este anti-liberal si anti-modern sa tai din banii productiei si ai exportului cultural, sa nu investesti, altfel spus, in globalizare, cultura si arta au devenit, astazi, insusi motorul dezvoltarii capitaliste a societatilor si al globalizarii. Societatile dezvoltate actuale, „postmoderne” sau „postindustriale”, se scalda cotidian in cultura si arta, iar beneficiile sociale si politice ale acestui fenomen absolut nou sint imense. Nu le neglijati! Pentru ca insusi capitalismul nu mai este ce-a fost, s-a „revolutionat” singur, in mod intern, recuperand si functionalizand, spre propria sa perfectionare si pentru realizarea de beneficii social sigure, „sustenabile”, sectoare si domenii pe care, pana la cel de-al doilea razboi mondial, le tolera marginal, cand nu le excludea pur si simplu. Recuperarea si functionalizarea economico-sociala a culturii nu reprezinta decat tot un fenomen expansionist-sistemic, tinand de esenta globalizanta a dinamicii capitalismului.
Peste tot in lumea civilizata, de multe ori in locuri in care nu te astepti, apar mici minuni arhitectonice care sint muzee de arta contemporana, functionand ca nuclee de pace sociala si ca uzine de „calitate a vietii”.
Cele mai cunoscute multinationale, urmate de guverne responsabile, „arunca” banii pe arta si pe cultura, afectand spatii si bugete imense pentru arta contemporana inteleasa ca mod pasnic si productiv de viata. Iar afluenta populara este enorma, constanta. Economia liberala mondiala a inteles ca investitiile in cultura produc imense externalitati pozitive. Pentru prima data in istorie (ca fenomen masiv), economicul a inteles ca nu se poate lipsi de beneficiile „contra-economiei”, de „economia pe dos” a culturii, si a integrat-o in planurile sale. Cultura da randament social! Iar capitalismul a devenit cultural!
Cate muzee si galerii de arta contemporana au aparut in Romania? Cate spatii pentru cultura si ce bugete au alocat artei marii capitalisti, liberali sau nu, ai Romaniei actuale? In ce fel de capitalism vreti sa ne convingeti sa traim: intr-unul de secol al XIX-lea, in care cultura era cel mult tolerata? De ce vreti sa ne convingeti ca dezvoltarea nu poate fi decat strict, ingust, nemediat economica, cand ea, de fapt, a devenit de mult (cel putin de la cel de-al doilea razboi mondial incoace) intrinsec culturala, bazata pe consum si pe productie sociala de arta?
In societatea actuala, arta si cultura nu mai sint de mult sectoare aparte, izolate si segregate, „dame de lux” ale puterii politice sau economice, capitalismul insusi a devenit, azi, cultural si artistic (unii ii spun „cognitiv”, altii ii spun „libidinal”, bazat, inteligent, pe satisfacerea placerilor oamenilor).
Iata de ce, avand in vedere noua stare mondiala de lucruri, va rog sa nu izolati cultural (adica esential) Romania de restul lumii, ci sa procedati in spiritul liberalismului cu adevarat actual si, in loc sa taiati 40% din bugetul Institutul Cultural Roman (care tocmai cu globalizarea culturala a Romaniei incearca sa se ocupe, cu integrarea ei in globalizare), nu doar sa restituiti in integrum banii pentru export cultural viu (care, de fapt, nu este decat productie culturala romaneasca delocalizata), ci sa suplimentati cu cel putin 40% acest buget.
In Romania unde am putea produce si expune arta (in momentul de fata, productia culturala este una cu expunerea ei publica)? In ce spatii si pe ce bani, cu ce investitii, publice si private, continue si constante, cand capitalismul romanesc continua sa fie unul brut, pre-modern, anacronic, iar dumneavoastra, liberal de frunte, il ajutati ideologic sa persiste in nedezvoltare, in premodernitate? Ajutati-ne sa ne ducem si sa producem delocalizat, ca niste adevarati „capsunari culturali”, acolo unde productia culturala masiva si continua este un fapt social firesc, cotidian.
Fiti liberal al zilei de azi, Domnule Prim-Ministru, si dati bani culturii! Chiar mai mult decat cere. Nu veti avea, ca liberal, ca promotor al capitalismului responsabil, decat de castigat, la fel ca si societatea romaneasca in intregul ei. Urmati arta, caci este in fata, n-o pedepsiti tragand-o inapoi.
Cu stima, speranta si incredere,
Bogdan Ghiu
Scriitor
3 noiembrie 2008