La eveniment au participat ministrul de Externe, Lazar Comaescu, fostii titulari ai Externelor Mircea Geoana si Sergiu Celac, secretarii de stat in MAE, Raduta Matache si Mihai Gheorghiu, ambasadorii Germaniei si Poloniei, fostul premier Adrian Nastase (impreuna cu sotia) si actorul Gheorghe Dinica.
Ungureanu a multumit celor care infruntind caldura si traficul algomerat au tinut sa fie prezenti la ceea ce a numit drept „poate cel mai frumos eveniment cultural al acestei luni”, Bookfest.
„Cartea nu reprezinta nicicum rezumatul unei reverente egolatre, nu e nici o ofranda adusa celei mai frumoase fotografii care mi-a fost vreodata facuta. Ea este, de fapt, pornita din reflexul natural al unui istoric, vecinul profesiei mele si de fapt natura fluidului care imi circula prin vene”, a spus Ungureanu, actualul director al SIE.
El a remarcat faptul ca exista in Romania o absenta a memoriei institutionale si a apreciat ca la nivelul Ministerului de Externe aceasta s-a recunoscut in arhive, deoarece mai multi ministri nu au avut timpul sau dispozitia necesara acestui demers.
Fostul ministru de Externe a avertizat ca cititorii vor descoperi in cartea sa „un truc”, respectiv o cronologie inversa a materialelor – explicata de autor prin faptul ca a dorit sa inceapa cu sfirsitul, astfel incit cititorii sa vada ulterior „pe firul unor intrebari succesive ce a fost la inceput… si la inceput a fost poate unul dintre cele mai generoase si mai ample proiecte de politica externa ale Romaniei din ultimii 20 de ani”.
Ungureanu a tinut sa le aduca multumiri tuturor colegilor sai din Ministerul de Externe, in mod special celor de la Departamentul de comunicare si Corinei Vintan, fosta sa purtatoare de cuvint, pentru efortul deosebit de colectare a materialelor. De asemenea, le-a multumit jurnalistului Emil Hurezanu si lui Andrei Plesu, care nu a putut fi prezent la eveniment, dar caruia Ungureanu i-a transmis un mesaj de recunostinta, amintindu-si ca a fost cel care l-a invitat in MAE in 1998.
Cu un cuvint inainte de Andrei Plesu si o prefata de Emil Hurezeanu, volumul „Intotdeauna loial. Note diplomatice pentru o Romanie moderna (2005-2007)” reprezinta o selectie de acte, discursuri si atitudini publice rostite sau semnate de Mihai-Razvan Ungureanu in perioada in care a detinut mandatul de ministru al Afacerilor Externe. Volumul este ingrijit de Ana Dinescu.
Mihai-Razvan Ungureanu este istoric, absolvent al Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, a urmat studii post universitare la Centrul pentru Studii Ebraice, din cadrul St. Cross College, Universitatea Oxford si si-a sustinut doctoratul in istorie moderna la Univesitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi.
In diplomatie, Mihai-Razvan Ungureanu a debutat ca secretar de stat in cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1998-2001), detinind ulterior functiile de emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) si coordonator adjunct al initiativei de cooperare sud-est europene cu sediul la Viena (2003-2004).
In decembrie 2004 a devenit ministru al Afacerilor Externe, functie pe care a detinut-o pina in martie 2007. In decembrie 2007 a fost numit director al Serviciului de Informati Externe.