Volumele „Mitologii subiective” si „Un om norocos” fac parte din seria de autor „Octavian Paler”, lansata de editura Polirom la Tirgul de Carte Bookfest. La eveniment au fost prezenti criticul Paul Crenat, coordonatoarea operelor Georgeta Dimisianu si scriitorul si criticul literar Daniel Cristea-Enache.
Vizibil emotionata, poeta Ileana Malancioiu a vorbit despre contributia culturala a lui Octavian Paler, un scriitor „care a refuzat orice de dragul adevarului”.
„Atunci cind lansa o carte, avea poate cea mai mare audienta. Emotia care ma cuprinde se datoreaza unui om care a simtit intotdeauna nevoia de a spune tot fara restrictii, fara a-i fi frica ca ar deranja pe cineva, un vesnic iubitor al adevarului. Octavian Paler a ramas asa cum a fost, a refuzat posturi importante pentru a spune adevaruri pina la capat. Politicenii de mina a doua i-au reprosat ca ar fi ocupat functii importante. Insa singura piatra la dosar era el insusi. Intotdeauna adevarul spus pina la capat supara. A fost un om care a iubit cultura. Cred ca toate lucrarile sale sint opere de regasire, un soi de calatorie spre sine insusi. In toate cartile sale nu a spus nimic de care sa-i fie rusine. A refuzat orice de dragul adevarului”, a spus Ileana Malancioiu.
Aceasta a invocat prima sa intilnire cu Octavian Paler, pe atunci director general al Televiziunii Publice. „L-am cunoscut in calitate de om de televiziune. Era pe atunci directorul general al Televiziunii Romane. Cind ma privea, aveam impresia ca o ginganie se plimba pe fata mea, atit de profunda si patrunzatoare era privirea sa”, a declarat Ileana Malancioiu.
La rindul sau, Daniel Cristea-Enache si-a exprimat satisfactia de a vedea la lansare multi tineri, „care abia acum incep sa-l descopere pe Octavian Paler. „Este poate unul din cei mai vampirizati si mai hacuti autori romani de catre oameni care nu au citit nimic de Octavian Paler. Are acest stil unic, reuseste sa te surprinda in toate secventele procesului sau argumentativ si creativ. Octavian Paler a avut o gindire vie, in direct, care incearca sa atinga detalii aparent superficiale. Ne arata cultura ca pe ceva stratificat, o penetratie catre marile adevaruri. Este foarte important pentru un scriitor atit de mare sa fie apreciat de generatia tinara. Asta inseamna perpetuare in cultura”, a spus Daniel Cristea-Enache.
Prezent la lansare, criticul Paul Cernat a vorbit despre importanta volumului „Un om norocos” si locul sau in literatura romaneasca actuala. „Istoria acestui roman este foarte interesanta si dramatica. Are sansa de a deveni cu adevarat un roman norocos abia acum, intr-un moment al revalorizarii lui Octavian Paler. Reprezinta un pariu intre autor si lucrarea sa. Un roman foarte dens din punct de vedere epic. Cadrul este un azil, unde esueaza un sculptor batrin, ratat. Este un roman despre halucinatie, totul se pretrece mai degraba intr-un cosmar, faptele stau sub semnul incertitudinii. Este la fel de proaspat ca in anul aparitiei, 1985, si reprezinta o provocare pe care, din pacate, Octavian Paler nu mai este printre noi ca sa si-o asume”, a precizat Paul Cernat.
„Am vazut cit de iubit este acest autor grav, fara a avea nimic din frivolitatea celor care incercau sa dea bine in fata publicului. Este un autor care abia acum incepe sa fie canonizat. Farmecul scrierii lui Paler este dat de amploarea meditatiei”, a conchis criticul literar.
Romanul „Mitologii subiective„(1975), opera pe care Octavian Paler o dedica mamei sale, invita la reflectie. Diferitelor personaje din mitologia greaca le este alocat cite un capitol ce imbina descrierea istorica si interpretarea eseistica. Comentariul autorului, pasionant, adesea surprinzator, invita la o „aventura interioara”, mai importanta decit orice excursie turistica. Intr-unul din cele mai frumoase fragmente ale cartii, Octavian Paler se confeseaza direct: „Ba da, exista ceva si mai important decit o dimineata plina de soare, sa nu uit ca o voi pierde si nu vreau s-o arunc goala pe nisip”.
La rindul sau, „Un om norocos„, roman publicat pentru prima oara in anul 1985, se ghideaza dupa cite coordonate clare: un azil de batrini izolat pe malul marii, in vecinatatea unei mlastini, a unor faleze de marmura si a unui sat de pescari. Este locul in care Daniel Petric, un sculptor fara vocatie, dupa experiente lamentabile, descopera o realitate absurda, o viata guvernata de frica, ura, denunturi, lasitati agresive, violenta si amenintare.
Octavian Paler a debutat in 1958, cu versuri – „Umbra cuvintelor”, pentru a continua cu note de calatorie – „Drumuri prin memorie” (I, 1972, II, 1974), critica de arta – „Un muzeu in labirint”, eseuri – „Mitologii subiective” (1975), proza – „Viata ca o corida”. A mai publicat „Don Quijote in Est”, „Rugati-va sa nu va creasca aripi”, „Eul detestabil”, „Vremea intrebarilor”, „Polemici cordiale”, „Autoportret intr-o oglinda sparta”.
A fost membru al Uniunii Scriitorilor si, dupa 1989, membru fondator al Grupului pentru Dialog Social.
In 2003 a fost decorat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, iar in 2005 a primit premiul pentru Opera Omnia din partea Uniunii Scriitorilor.
A incetat din viata pe 8 mai 2007, la virsta de 80 de ani.