„«Bucharest – fragments in a box» se refera la amalgamul constant de sunete ale orasului, la peretii caselor pe linga care trecem, la frinturile conversatiilor pe care le auzim pe strada – fiindca toate sint fragmente de care ne lovim zilnic, carora nu le acordam insa atentie aproape deloc. Nu este o viziune pompoasa si spectaculoasa asupra orasului, ce formeaza relatia noastra cu el, ci este vorba de intimplarile aparent accidentale si fragmentare”, precizeaza curatorii.
Pentru cautarea acestor fragmente, fotograful german Greta Hoheisel si artistul audio Norbert Lang au stat in Bucuresti aproape un an. Patru cutii de lemn, asa numitele „peep-boxes”, dotate cu casti audio si lentile de tip lupa reprezinta mijloacele folosite pentru fotografiile si inregistrarile audio de teren captate de cei doi in aceasta perioada.
Astfel, ei se folosesc de un mijloc de exprimare din secolele XVIII-XIX: cutiile care se perindau din bilci in bilci sa prezinte curiosilor imagini ale tarilor indepartate sau scene mitologice. Si dupa cum prezentatorii obisnuiau in trecut sa comenteze ceea ce era aratat, „Bucharest – fragments in a box” este dotat cu casti audio, pentru a asculta sunetele inconjuratoare ale orasului. Astfel, sunetul si fotografia se comenteaza reciproc si produc un portret-schita al Bucurestiului, perceput cu urechile si ochii unor straini.
In cadrul vernisajului care va avea loc pe 4 iulie la Atelier 35 se va lansa si materialul „Bukarest | Bucuresti – fragmente”, un catalog hibrid de expozitie – un caiet si un CD – ce contine fotografii, text si sunete.
Concentrarea sunetelor de zi cu zi ale Bucurestiului si dezvoltarea capacitatii de a observa mediul fonic inconjurator vor constitui, de asemenea, si subiectul workshop-ului „Listen to: Bucharest”, ce va fi sustinut in perioada 16–18 iulie, intre orele 17.00 si 20.00, la Atelier 35.
Proiectul este realizat de MitOst e.V. si gazduit de Atelier 35, un spatiu expozitional al Uniunii Artistilor Plastici din Romania destinat tinerilor pana in 35 de ani