Premiul Drepturilor Omului pune in valoare anul acesta lupta pentru o mai mare toleranta in sinul societatii romanesti. Juriul a tinut sa acorde aceasta distinctie cineastului Claudiu Mitcu pentru filmele sale documentare care prezinta o abordare deschisa a diversitatii si a marginalitatii.
"Realizarile sale merita cu atit mai mult salutate cu cit impactul cinematografiei este de neinlocuit in combaterea prejudecatilor, atit prin forta de convigere, cit si prin amploarea publicului care este vizat", se precizeaza in comunicatul oficial.
In cadrul PARADA Film, cu sprijinul producatoarei Ada Solomon si al producatorului executiv Razvan Lazarovici, Claudiu Mitcu isi propune in prezent ca proiect realizarea unui nou documentar pe tema situatiei minoritatilor sexuale din Romania. Contravaloarea in bani a Premiului Drepturilor Omului va fi dedicata acestui proiect.
Premiul Drepturilor Omului 2010 isi concentreaza, asadar, in mod special mesajul pe tema orientarii sexuale si a identitatii de gen a indivizilor, care nu ar trebui sa ii impiedice in nici un fel sa se bucure pe deplin de drepturile omului, protectia vietii private, libertatea de expresie, libertatea de asociere si de adunare fiind tot atitea garantii care protejeaza persoanele lesbiene, gay, bi si transexuale, cit si actiunile impotriva discriminarilor, izolarii si violentelor la care pot fi supusi.
Premiul Drepturilor Omului al Ambasadei Frantei, in valoare de 3.000 de euro, recompenseaza actiunile concrete si proiectele referitoare la protectia si promovarea efectiva a Drepturilor Omului, in spiritul Declaratiei universale a Drepturilor Omului. Acest premiu poate fi atribuit atit unei persoane, cit si unei organizatii non-guvernamentale.
Claudiu Mitcu, 34 ani | Filmografie
• 2010 CIRCUL VESEL (documentar)
Realizator, autor, producatorFestivalul international de film Bucuresti / B-Est, 2010
• 2009 AUSTRALIA (documentar) pentru HBO Romania
Realizator, autorMentiune acordata de Uniunea Cineastilor RomaniPremiera prezentata la Festivalul international de film Transilvania
• 2008 NISIPURI (documentar)
Realizator, autor, producatorFestivalul international de film de la Bradford, editia 2009Festivalul international de film documentar pe tema drepturilor omului de laGlasgow, editia 2008Festival annuel du film roumain, New York, 2008Festivalul international de film Bucuresti / B-Est, editia 2008Festivalul international de film Transilvania, 2008
Noul proiect al regizorului
Situatia comunitatii LGBT
In septembrie 2009, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a cerut un sondaj de opinie institutului INSOMAR, consacrat discriminarii in Romania.
Printre persoanele chestionate cu privire la primul lucru la care se gindesc atunci cind aud cuvintul "homosexual ": 22% au citat "repulsie", "dezgust "; 15% "boala", "nebunie"; 8% "anormalitate", "ceva bizar", "excentricitate" si numai 6% "normalitate". Mai mult de 55% considera ca minoritatile sexuale ar trebui sa fie tratate de medici. Peste 57% din populatie nu s-ar simti confortabil linga o persoana care face parte dintr-o minoritate sexuala.
Desi homosexualitatea nu mai este pedepsita prin lege, asa cum a fost pana in 2001, persoanele din comunitatea LGBT (lesbiene, homosexuali, bisexuali si transgeni) se confrunta in fiecare zi, cu un nivel ridicat de intoleranta si discriminare. Aceasta situatie speciala inhiba drepturile lor si libertatea in sinul societatii romanesti.
Subiectul documentarului si viziunea realizatorului:
"Principiul acestui film documentar isi propune sa arate ceea ce cred oamenii in legatura cu comunitatea LGBT.
Personaje : Mili – lesbiana I Cristi – Gay I Alin – bisexual I Cezar – transsexual
Vom face un documentar pornind de la povestile a patru personaje, fiecare fiind tratat individual. La inceput, nu ni se va spune orientarea sexuala a subiectilor nostri, vom avea patru povesti de viata, patru povesti simple in care vor fi prezentate anumite aspecte ale activitatii profesionale ale subiectilor nostri, modul in care acestia interactioneaza cu familiile lor, cu prietenii si cum isi petrec timpul liber. In prima parte a documentarului, realizatorul se va implica cit mai putin, punind accent pe observatie.
Subiectii se vor filma singuri. Filmarea va dura o perioada lunga de timp, fiecare subiect va avea la dispozitie o camera semi-profesionala HD. Accentul va fi pus mai degraba pe informatia continuta in materialul prezentat si mai putin pe estetica.
A doua parte a documentarului va prezenta o serie de interviuri. Vor fi intervievate persoane diferite, de la oameni simpli intalniti pe strada la persoane cu optiuni sexuale cunoscute si clare, la asociatiile ACCEPT, Noua Dreapta, Biserica Ortodoxa Romana.
A treia parte a documentarului va prezenta momentele cele mai interesante de la parada Gay Fest.Incepind cu anul 2004 organizatia ACCEPT se ocupa de cooronarea Gay Fest. Gay Fest este un eveniment cultural, un moment de afirmare a culturii LGBT, un fenomen unic care datorita unor activitati in teatru, proiectii de film sau expozitii de fotografie, prezinta valorile comunitatii LGBT, demonstrind ca lesbienele, homosexualii, bisexualii si transsexualii traiesc, muncesc, iubesc si se confrunta cu aceleasi probleme la fel ca heterosexualii.
Vom urmari implicarea subiectilor noastri in Parada Gay, participarea sau neparticiparea lor la aceasta manifestare. Riscul efectelor negative asupra vietii personale constituie principalul motiv de refuz atunci cand e vorba de participarea la aceasta parada.
Aceasta este cheia si principala motivatie a acestui documentar: sintem in anul 2010, Romania are o comunitate LGBT importanta, cu membri provenind din toate clasele sociale. A-si expune orientarea sexuala diferita provoaca frica. La acest lucru se adauga atitudinea dezagreabila din partea heterosexualilor atunci cind acestia se gasesc fata in fata cu o persoana LGBT si atitudinea extremista din partea anumitor organizatii vis-a-vis de subiectii LGBT.
Vom avea doua sau trei echipe care vor surprinde reactiile de la toate evenimentele organizate la Bucuresti, in ziua paradei. In fiecare an, organizatia Noua Dreapta coordoneaza un mars in aceeasi zi, un eveniment numit "marsul normalitatii". Participantii la "marsul normalitatii" au avut pancarte cu inscriptii pe care se putea citi "Romania nu este «Sodoma»", "Tepes Voda nu mai e in viata, dar sodomia este in crestere" si au defilat cu drapele cu simbolul "Noua Dreapta "si drapele nationale.
Sfirsitul acestui documentar va prezenta o serie de interviuri din timpul Paradei Gay cu toate partile implicate in evenimentele din acea zi (inclusiv cu personajele noastre)."