In deschiderea evenimentului, participantii au accentuat calitatea si performantele pe care trebuie sa le detina cei care vor fi nominalizati si premiati in cadrul Campaniei OAMENII TIMPULUI. „Am fost supusi unor agresiuni din toate punctele de vedere. Dar, dintr-odata, a aparut o stea, era vorba despre Revista «Timpul» condusa de Eminescu. Ea a fost o stea la vremea ei. Tot asa este si Revista «Timpul» condusa acum de catre Daniel Sandru. Noi suntem datori sa continuam acest proiect frumos, benefic pentru toata lumea din regiunea in care s-a dezvoltat. Pe lista celor care vor fi premiati trebuie sa avem persoane care nu sunt sub semnul intrebarii, sa fie recunoscute in domeniul lor, premiate, agreate si, bineinteles, votate”, a afirmat prof. univ. dr. Alexandru-Vlad Ciurea.
Jurnalistul si activistul civic Liviu Mihaiu a facut scurta analiza a societatii civile din Romania si a explicat rolul domniei sale ca persoana care va desemna castigatorul categoriei omonime. „Societatea civila e un fel de perna de aer in care toate lucrurile bune se duc dinspre cetatean catre stat. Este o lume cvasinecunoscuta, tocmai de aceea e si atat de fascinanta. Opinia publica a auzit de societate civila mai mult prin gradul sau de rebeliune, de angajament si inclestare cu statul. In ultimii ani a devenit din ce in ce mai cunoscuta insa prin faptele bune pe care le face. Ea este un tip de musuroi aflat in slujba cetateanului, desi e mai putin vizibila. In ziua de astazi, suntem invadati de mareea oamenilor care nu prezinta niciun fel de lucru bun. Aceasta Campanie vine ca antidot la ce se intampla acum in societate. Campania OAMENII TIMPULUI este absolutamente necesara. E laudabila si eu as numi-o o Daciada a meritocratiei, o Cantare a oamenilor Romaniei, ceea ce nu se mai face in ziua de astazi. Este un lucru cu care ma mandresc si ma bucura faptul ca fac parte din el”, a precizat acesta.
Conf. univ. dr. Daniel Cristea-Enache a vorbit despre criza prin care trece presa scrisa in Romania si despre situatia mediului cultural autohton. „Din pacate, in loc ca statul si societatea sa fie de aceeasi parte a baricadei si sa se ajute, sa se suplineasca, in fapt e un razboi de gherila. Asteptam mereu ca statul sa decida care sunt valorile din diferite domenii. Aceasta initiativa, OAMENII TIMPULUI, si acest intreg complex valoric tinde sa suprapuna doua sfere: sfera de recunoastere publica cu sfera profesionala. Campania aceasta ofera cadrul propice de a selecta specialistii din diferite domenii”, a precizat Daniel Cristea-Enache.