Programul include un turneu de sapte spectacole al Teatrului Colibri din Craiova cu piesa Fata mosneagului si fata babei de Ion Creanga (regia: Todor Valov si Stefka Kyulieveva), in sase spatii din regiune: centrele culturale din Kamisovka (Hagi-Curda) – raionul Ismail, Novoseliskoe (Satu Nou) – raionul Reni, Staroselie (Frumusica Veche) – raionul Sarata, Krutoiarovka (Vadeni-Moldova) – raionul Cetatea Alba, Borisoska (Borisauca) – raionul Tatarbunar, Dumitresti (Dmitrovka) – raionul Chilia, Utkonosovka (Erdek-Burnu) – raionul Ismail. Piesa a fost jucata la festivaluri de profil din Bulgaria, Serbia si Croatia, iar anul acesta teatrul este invitat, cu aceeasi piesa, la Festivalul International al Teatrelor de Papusi de la Shanghai (China). Teatrul de Papusi Colibri din Craiova a obtinut la Festivalul International al Teatrelor de Papusi de la Shanghai, editia 2010, trei distinctii importante: Premiul de Excelenta pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru cel mai bun regizor si Premiul pentru cea mai buna actrita.
Caravana din acest an cuprinde, de asemenea, reprezentatii de muzica si dans popular romanesc ale Ansamblului Dor Basarabean din Erdek-Burnu (Utkonosovka) – raionul Ismail, unicul ansamblu-promotor al valorilor autohtone ale culturii traditionale romanesti din Basarabia Istorica.
Prima editie a acestui proiect, realizata in 2010, s-a desfasurat in alte sase localitati din Regiunea Odesa unde locuiesc romani. Peste 600 de copii, tineri si adulti au avut ocazia sa urmareasca, pentru prima data, teatru de papusi si concerte de muzica si dansuri populare romanesti.
Dupa estimarile organizatiilor culturale romanesti, numarul romanilor din Ucraina este de aproximativ 400 000 de persoane, reprezentind ca marime a doua comunitate etnica dupa cea rusa. Principalele comunitati de romani sint in regiunile Cernauti (nordul Bucovinei, nordul Basarabiei si tinutul Herta), Odesa (sudul Basarabiei si Transnistria) si Transcarpatia (Maramuresul de Nord). In regiunea Odesa din Ucraina (Basarabia de Sud), spre deosebire de Bucovina de nord, situatia scolilor romanesti este mai dificila ca urmare a faptului ca, inca din perioada sovietica, romanii din aceasta regiune au fost recenzati sub denumirea de "moldoveni", incurajindu-se sistematic, si in acest spatiu, falsa idee de "limba moldoveneasca". Legislatia ucraineana garanteaza invatamintul in limba materna, insa in realitate autoritatile sint preocupate de promovarea limbii de stat in sistemul educativ, in multe localitati cu populatie majoritar romaneasca neexistind scoli in limba materna.