Editura Polirom anunță apariția unui volum cu inedit în cultura autohtonă, pictoromanul Mustața lui Dalí și alte culori, de Felix Aftene și Lucian Dan Teodorovici, cu o prefață de Bogdan Crețu.
Un adevărat eveniment editorial, pictoromanul dă naștere unei lumi ficționale fabuloase, cele 16 picturi realizate de Felix Aftene generând 16 capitole ale unui roman scris de Lucian Dan Teodorovici.
Pictura și literatura se potențează astfel reciproc în interiorul cărții, își împrumută una alteia idei, culori, personaje, iar temele mari se construiesc, pendulând între comic și fantastic, în jurul protagonistului.
În lumea acestuia, un pictor pentru care nimic nu-i imposibil, normalitatea funcționează doar alături de canari vorbitori din Insulele Canare, furnici creatoare de artă, corbi atei, fluturi slab văzători, spiriduși cărora le plac zborurile cu baloane de săpun, sticleți matematicieni și atâtea alte creaturi spectaculoase, ce pot fi văzute doar de cei care au ochi să le vadă.
„Mustața lui Dalí și alte culori este o carte splendidă, un duet cum nu avem altul, despre puterea artei de a inventa realitatea, de a-i da un sens imaginând-o. Chiar imaginând-o după ce faptele s-au derulat. Un experiment de o frumusețe aparte, care caută să reîntregească unitatea privirii artistice asupra lumii noastre atât de atomizate.” (Bogdan Crețu)
Felix Aftene, artist vizual, trăiește și lucrează în Iași, având o activitate susținută pe scena națională și internațională a artei contemporane. Practica sa artistică este extinsă pe varii medii – pictură, sculptură, pictură murală, noile media. În 1996 a absolvit ca șef de promoție Academia de Arte „George Enescu“ din Iași, secția Pictură murală, la clasa profesorului Dimitrie Gavrilean. În 2016 a obținut doctoratul în domeniul Arte vizuale la Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ din Iași cu o lucrare dedicată artelor vizuale contemporane. În 1997 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Din 2013 este președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Iași. Din 1998 profesează ca scenograf la TVR Iași. În perioada 1997-1998 a primit Bursa Uniunii Artiștilor Plastici din România. În 1998 a câștigat concursul pentru realizarea picturii murale din sediul Direcției Generale a Finanțelor Publice Iași, cu lucrarea intitulată Babilon. În 2008 a realizat o altă lucrare importantă pentru comunitate, Capsula timpului, un monument din bronz, amplasat în fața Primăriei Municipiului Iași, la aniversarea a 600 de ani de la atestarea documentară a orașului. În 2016 i s-a acordat Premiul Național pentru Pictură al UAP din România. În 2019 a revenit în spațiul public cu un proiect intitulat Masa amintirilor. Amplasată în preajma vechii bucătării de vară de lângă bojdeuca lui Ion Creangă, lucrarea marchează trecerea a 100 de ani de la înființarea primului muzeu literar din România. În 2020 a expus în centrul orașului natal, Vaslui, lucrarea Cronos, realizată în bronz. A primit peste 30 de premii și distincții pentru activitatea artistică pe plan național și internațional. Este curator, coordonator și expozant în numeroase proiecte artistice de grup și personale în țară și în străinătate. În domeniul picturii este unul dintre cei mai importanți artiști contemporani din România, cu peste 30 de expoziții personale în spații muzeale sau galerii de artă internaționale. Lucrările sale se găsesc în muzee și colecții private din țară și din străinătate (Austria, SUA, Marea Britanie, Grecia, Germania, Elveția, Franța, Italia, Spania, Canada, Danemarca, Ungaria, Israel, Moldova etc.).
Lucian Dan Teodorovici s-a născut pe 17 iunie 1975, la Rădăuți. Este scriitor, regizor de teatru și scenarist. Absolvent al Facultății de Teatru (Regie – Artele spectacolului), din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu“ din Iași, și al programului masteral Teorii și practici în artele vizuale al Facultății de Arte Vizuale și Design din cadrul aceleiași universități. Din 2017 este director al Muzeului Național al Literaturii Române Iași și al Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT). În perioada 2002-2006 a fost redactor-șef al Editurii Polirom, unde a inițiat, în 2004, colecția „Ego. Proză“, pe care o coordonează și în prezent. A pus în scenă diverse spectacole de teatru, a realizat câteva scenarii ale unor filme de lungmetraj, scurtmetraj și de show TV. A debutat editorial în 1999, cu romanul Cu puțin timp înaintea coborârii extratereștrilor printre noi, Editura OuTopos, Iași (reeditat la Editura Polirom în 2005). La Polirom a mai publicat: Circul nostru vă prezintă: (roman, 2002, 2007); Atunci i-am ars două palme (povestiri, 2004); Celelalte povești de dragoste (roman, 2009, 2014); Matei Brunul (roman, 2011, 2014); Unu + unu (+ unu…) (dramaturgie, 2014); Cel care cheamă câinii (roman, 2017); Silvestru și Marele Dictator (carte pentru copii, 2020). A obținut diverse nominalizări și premii literare în țară și în străinătate, printre care: nominalizare pe lista lungă a International Dublin Literary Award, 2020; Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska“, în cadrul Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, 2015; Premiul pentru Proză al revistei „Observator cultural“, 2012; Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași“, 2012; Premiul special al publicului la Gala Industriei de Carte din România, București, 2012; Premiul Cartea anului 2011, oferit de revista „Contrafort“; Premiul literar „Augustin Frățilă“, pentru cel mai bun roman al anului 2011; Premiul pentru Dramaturgie pe anul 1999, acordat de Ministerul Culturii. Cărțile sale au fost traduse și publicate de edituri importante din diverse țări, precum SUA, Anglia, Franța, Germania, Spania, Italia, Polonia, Ungaria, Bulgaria sau Macedonia.