Editia in limba romana a romanului va aparea la Editura Polirom in luna octombrie a acestui an, in traducerea Marianei Barbulescu, si va fi lansata la Tirgul de Carte Gaudeamus (21-25 noiembrie 2012). Romanul va fi disponibil si sub forma de eBook.
In valoare de 42.000 de franci, Swiss Bookprize 2011 este decernat de Uniunea Editorilor si a Librarilor din Tara Cantoanelor si este cel mai important premiu care se acorda literaturii din Elvetia. Decernarea premiului a avut loc in data de 20 noiembrie 2011, in cadrul Festivalului de Literatura de la Basel.
Catalin Dorian Florescu a mai obtinut un premiu oferit de orasul Zurich – „Un an platit“, dar si prestigiosul Premiu literar „Josef von Eichendorff“ pentru intreaga opera literara.
Jacob se hotaraste sa iubeasca (Jacob beschliesst zu lieben) este cel de-al cincilea roman al lui Catalin Dorian Florescu. Toate cartile sale au aparut in traducere la Polirom: Vremea minunilor (2005), Drumul scurt spre casa (2006), Maseurul orb (2007), Zaira (2009, 2010).
Ca si in celelalte carti ale sale, o buna parte a actiunii din Jacob se hotaraste se iubeasca are loc in Romania, mai exact in satul Tomnatic, din judetul Timis. Este o poveste despre dragoste si prietenie, fuga si tradare, care debuteaza la sfirsitul secolului al XVIII-lea, cind o parte dintre locuitorii provinciei Lorena pornesc in cautarea unei vieti mai bune si ajung, dupa un drum primejdios, in Banat.
Jacob se hotaraste sa iubeasca va mai aparea in Franta (Seuil), Suedia (Grupul editorial Bonnier, editura 2244), Olanda (Signatuur), Cehia (Labyrint), Lituania (Gimtas Zodis).
Presa de expresie germana despre roman
„Noul sau roman il catapulteaza pe Catalin Dorian Florescu in prima linie a literaturii germane… Ce povestitor! … O adevarata carte a iubirii. Tot respectul!“ (Elke Heidenreich, „Frankfurter Allgemeine Zeitung“)
„Fara indoiala, Florescu se afla printre cei mai mari povestitori ai generatiei sale.“ („Sächsische Zeitung“)
„Desavirsit… Cartea ne face sa traim miracolul povestirii: citeva fraze concise si personajele ni se si infatiseaza: figuri insufletite, de neuitat, protagonisti ai unei carti captivante, incredibil de emotionante.“ („Dresdener Neuste Nachrichten“)
„Catalin Dorian Florescu este Povestitorul innascut. Ceea ce ne prezinta Florescu in cartea lui, cu impetuozitate narativa, este o istorie a violentei si a tradarii, a saraciei si a intristarii, a foamei si a setei.“ („Neue Zürcher Zeitung“)
„Florescu este un povestitor minunat. Toate personajele lui isi pastreaza propria taina. Asadar, ai vrea mereu sa stii mai multe decit iti dezvaluie Florescu. Personajele lui radiaza caldura umana, in ciuda brutalitatii care mocneste necontenit.“ („St. Galler Tagblatt“)
„Catalin Dorian Florescu este un mare povestitor si, ca la toti marii povestitori, prima lui fraza este asemenea unui sorb, care il trage pe cititor in istoria aventuroasa a lui Jacob Obertin din satul svabesc Triebswetter din Banatul romanesc.“ („Tiroler Tageszeitung“)
„Limba lui Florescu este robusta, energica, uneori chiar arhaica; ea cufunda voit intimplarile, cu cit sint mai indepartate, intr-o lumina de basm. Florescu este un mare nascocitor de povesti.“ („Die Tageszeitung“)
„Esti mereu tentat sa respui povestile lui Catalin Dorian Florescu, aventuroase, palpitante, incredibile si totusi fascinante, de la primul pina la ultimul cuvint.“ („Die Presse“, Viena)