Un adevarat fenomen editorial, romanul Du-te si pune un strajer a aparut in colectia „Biblioteca Polirom“ – in traducerea Ariadnei Ponta, disponibil si in editie digitala – si va fi lansat la Targul International de Carte si Educatie Gaudeamus, editia 22: sambata, 21 noiembrie, ora 16.00, cu Aurora Liiceanu, Bedros Horasangian si Bogdan-Alexandru Stanescu.
Du-te si pune un strajer este continuarea povestii din …Sa ucizi o pasare cantatoare, insa a fost scrisa, de fapt, inaintea cartii care a consacrat-o pe scriitoarea americana si a fost descoperita recent, in toamna anului 2014, de catre avocata autoarei, Tonja Carter.
Editia in limba engleza a romanului a fost publicata in UK si Commonwealth (cu exceptia Canadei) de catre Penguin Random House, iar in SUA, de catre Harper Collins, la data de 14 iulie 2015, stabilind cifre de vanzari record si fiind tradus sau in curs de traducere in peste 30 de limbi.
Despre Go Set a Watchman au scris cele mai prestigioase publicatii din lume – „Los Angeles Times“, „Publishers Weekly“, „Wall Street Journal“, „Washington Post“, „Time“, „San Francisco Chronicle“, „Chicago Tribune“, „Vanity Fair“, „The Guardian“, „The Independent“, „USA Today“, „New York Post“, „People“ etc. – , iar HarperCollins a declarat ca a fost cel mai precomandat titlu din istoria editurii.
Romanul a mai aparut (sau este in curs de aparitie) in: Bosnia, Brazilia, Bulgaria, China, Croatia, Danemarca, Finlanda, Franta, Georgia, Germania, Grecia, Ungaria, Indonezia, Israel, Italia, Coreea, Montenegru, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Spania (catalana si spaniola – inclusiv in America de Nord, Centrala si de Sud), Suedia, Taiwan, Turcia, Ucraina etc.
La doua decenii dupa evenimentele din …Sa ucizi o pasare cantatoare, Jean Louise Finch – mai cunoscuta dupa porecla ei, Scout – se intoarce in Maycomb, Alabama, sa-si viziteze tatal, pe Atticus, acum atins de batranete si de boala. Pe fondul luptei pentru drepturile si libertatile civile care zguduie Sudul Statelor Unite, Jean Louise descopera adevaruri tulburatoare despre familia sa, despre orasul in care a copilarit si despre oamenii care ii sunt dragi. Amintirile revin in valuri, iar valorile si opiniile ei sunt serios zdruncinate. Du-te si pune un strajer readuce in scena multe dintre personajele romanului …Sa ucizi o pasare cantatoare, surprinzind in chip magistral zbuciumul unei tinere si al unei lumi care trebuie sa depaseasca iluziile trecutului.
„Du-te si pune un strajer este, in multe privinte, o revelatie, un eveniment literar autentic.“ („The Guardian“)
„Romanul lui Harper Lee ridica intrebari profunde despre originile rasismului. Tocmai intr-un moment in care America are nevoie disperata de o discutie matura despre problemele rasiale.“ („New Statesman“)
„Mai radical, mai ambitios si mai politic decat …Sa ucizi o pasare cantatoare. Un roman de un colosal interes literar.“ („The Independent“)
„Du-te si pune un strajer ajunge la noi la momentul potrivit. Asa se intampla cu toate operele de arta importante. Ajung la noi in clipa in care nu ne dam seama cata nevoie avem de ele.“ („Chicago Tribune“)
Colectia „Biblioteca Polirom“ numara pina in prezent peste 1.000 de titluri si este coordonata de Bogdan-Alexandru Stanescu.
In pregatire:
Elif Shafak, Ucenicul arhitectului
Ali Eskandarian, Anii de aur