Printre autorii romani publicati de editura spaniola Pre-Textos se numara Mihail Sebastian, Panait Istrati, Max Blecher si Dan Lungu.
Cartea soaptelor a fost lansata pina acum la Iasi, Bucuresti, Craiova, Medias, Drobeta Turnu Severin si Alexandria. Va mai fi lansata la:
• Arad
23 septembrie, ora 17.00, Teatrul de Stat din Arad, mezanin
Prezinta: Nicolae Breban si Gheorghe Schwartz
• Oradea
24 septembrie, ora 17.00, Libraria Gutenberg
Prezinta: Nicolae Breban si Ioan Moldovan
• Satu Mare
25 septembrie, ora 13.00, Centrul Multicultural Poesis
Prezinta: Nicolae Breban si George Vulturescu
• Baia Mare
26 septembrie, ora 12.00, Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu”
Prezinta: Nicolae Breban si Teodor Ardelean
Istoria convoaielor interminabile de surghiuniti in Cercurile Mortii, in desertul Deir-ez-Zor, istoria genocidului din 1915 impotriva armenilor, istoria armenilor care au luat drumul exilului isi afla in paginile din Cartea soaptelor de Varujan Vosganian o ilustrare cu adevarat ravasitoare. Cartea soaptelor incepe intr-un registru pitoresc, pe o straduta armeneasca din Focsaniul anilor ’50 ai secolului trecut, printre aburii cafelei proaspat prajite si miresmele din camara bunicii Armenuhi, printre bucoavnele si fotografiile bunicului Garabet. „Batrinii armeni ai copilariei” lui Varujan Vosganian nu au de istorisit intimplari delectabile, ci fapte de-a dreptul nelinistitoare. Povestind, ei incearca sa se despovareze de o trauma – a lor si a predecesorilor.
Primele date din aceasta scurta biografie se regasesc chiar in Cartea soaptelor. Varujan Vosganian s-a nascut la Craiova, la 25 iulie 1958. Copilaria si adolescenta si le-a petrecut la Focsani. A absolvit Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Focsani, apoi Facultatea de Comert a Academiei de Studii Economice si Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti. Este presedintele Uniunii Armenilor din Romania si vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor. Este senator de Iasi, dupa ce intre decembrie 2006 si decembrie 2008 a fost ministru al Economiei si al Finantelor. Lucrarile sale includ trei volume de poezie – Samanul albastru (1994), Ochiul cel alb al reginei (2001), Iisus cu o mie de brate (2005) –, precum si volumul de nuvele Statuia comandorului (1994), pentru care a primit Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti.