Putin cunoscut publicului roman, regizorul s-a impus in spatiul documentarului de autor, pe plan international, cu filmele sale realizate in Indonezia. El a dezvoltat o perspectiva teoretica inedita pentru activitatea sa, precum si o tehnica practica pentru o abordare proprie, numita de el „cinema dintr-o singura secventa” (single-shot cinema) si implicind duble lungi cu o camera in continua miscare. Leonard Retel Helmrich organizeaza ateliere despre teoria sa si punerea ei in practica in intreaga lume, la academii de arta si universitati.
Filmele sale prezentate joi la Astra Film Festival sint: Paradisul fagaduit (Promised Paradise, 2006 – foto sus) – ora 15.00, Ochiul zilei (The Eye of the Day, 2001) – ora 16.30 si Forma lunii (Shape of the Moon, 2004) – ora 19.00. Invitat la Sibiu, Leonard Retel Helmrich este si membru in juriul sectiunilor International si Student din cadrul Festivalului.
Un alt eveniment notabil al zilei de joi se desfasoara la Hotelul IBIS de linga Casa de Cultura, intre orele 10.30-13.30. Astra Film Sibiu a organizat, in cadrul Astra Film Festival 2009, un program special dedicat bilantului ultimelor doua decenii de documentar romanesc, cu participarea a numerosi experti in domeniu. Astfel, de la ora 10.30 va fi anuntata lansarea volumului Cartea documentarului romanesc: 2 decenii de capitalism postcomunist, editat de Astra Film. Vor urma apoi o sesiune de prezentare a celor mai importante organizatii, programe si initiative din Romania legate de filmul documentar autohton, precum si o discutie in plen, pe tema „Documentarul romanesc, incotro?”.
Sony, unul dintre partenerii de durata ai Astra Film Festival, organizeaza doua sesiuni de training pentru cineastii profesionisti si amatori. Ele vor avea loc la Casa de Cultura, joi si vineri, intre orele 15.30 si 17.30. In cadrul lor, participantii au sansa de a se informa asupra formatelor de productie actuale (HDV, XDCAM-EX, XDCAM, HDCAM si HDCAM-SR) si de a afla care sint cele mai noi echipamente adaptate proiectelor lor.
Principalul eveniment al serii de joi la Astra Film Festival are loc in foaierul Casei de Cultura, incepind cu ora 19.00 – este vorba de concertul live al unui foarte apreciat grup spaniol de street flamenco.
In 1996, surorile Marta si Maria Robles din Sevilla au pornit sa descopere viata din Amsterdam, oras in care aveau sa formeze, impreuna cu Maria Romero, un trio pe care l-au numit Mala Sangre („Singe rau”). In anii care au urmat, ele au colindat Europa, interpretindu-si muzica si prezentindu-si arta la cele mai importante festivaluri stradale. Dupa un timp, surorile au decis sa reinventeze grupul. Li s-au alaturat sora lor mai mica, Pilar, care cinta la bajo, Pilar Crespo (verisoara lor) si Nerea Cordero, doua actrite care au adus o nota de umor dansurilor si cintecelor grupului. Astfel s-a nascut Malasangre 5: cinci femei a caror arta incinta publicul prin gratie, energie si frumusete, aduce pe scena muzica Andaluziei lor natale si face ca fiecare spectacol sa fie o adevarata fiesta.
Dupa numeroase concerte de succes in Europa, Malasangre 5 a ajuns si la Sibiu. Asadar, daca seara de marti, care s-a bucurat de succes la public, a prilejuit intilnirea cu filmul si muzica Turciei, joia aduce, la Astra Film Festival 2009, seara muzicii si artei spaniole.
Festivalul continua pina duminica, 1 noiembrie, cu numeroase proiectii de film documentar din toata lumea si cu alte evenimente speciale.