Programul serii include lucrari de Claude Debussy si Franz Schubert, in prima parte, urmate de interpretari din operele a doi dintre cei mai importanti compozitori polonezi, Frédéric Chopin si Karol Szymanowski: „Ma bucur ca in lista compozitiilor pe care le va aborda Volodymyr Lavrynenko pe scena Salii Thalia din Sibiu se afla si Studiile lui Karol Szymanowski, unul dintre cei mai importanti compozitori polonezi din epoca moderna – opera lui Szymanowski, foarte complexa si extrem de rafinata, constituie una dintre cele mai provocatoare incercari pentru un pianist. Programul de maine seara e completat, in cea de a doua parte, de interpretari din Frédéric Chopin, o ocazie extraordinara de a ne reaminti de doi dintre cei mai importanta compozitori polonezi“, sustine pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului.
Volodymyr Lavrynenko este laureatul mai multor concursuri nationale si internationale, printre care Premiul III la Concursul International Vladimir Horowitz din Kiev/Ucraina, Premiul I la Concursul International A. Karamanow din Symferopol/Ucraina, Premiul III si Premiul Publicului la „Concursul Val Tidone, premiul Silvio Bengali” din Val Tidone/Italia si Premiul Kiefer Hablitzel-Stiftung. Ca urmare a premiului publicului obtinut la „Deutscher Klavierwettbewerb Polnischer Musik” la Hamburg, in iulie 2015, este invitat in cadrul Festivalului International Clara Haskil.
Volodymyr a luat parte la mai multe cursuri de maiestrie cu muzicieni de renume, printre care Andrey Gavrilov, Dmitri Bashkirov, Alfred Brendel si Leon Fleisher. Ca solist si muzician de camera, Volodymyr Lavrynenko a sustinut concerte in Ucraina, Republica Ceha, Polonia, Romania, Rusia, Franta, Germania, Italia si Elvetia – unde a concertat in cadrul Fundatiei Chopin din Berna –, Menuhin-Festival din Gstaad, Murten Classics Festival, precum si ca solist la concertul de deschidere al Festivalul de Muzica de la Berna 2009 (unde a interpretat „Des Canyons Aux Etoiles” de O. Messiaen).
Editia a doua a Festivalului International de Muzica Clasica „Clara Haskil” va avea loc in perioada 26 octombrie -2 noiembrie, in Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu, fiind primul proiect de talie internationala din Romania care onoreaza memoria legendarei pianiste de origine romana.
Una dintre suprizele celei de a II-a editii ale Festivalului International de Muzica Clasica „Clara Haskil“ o reprezinta deschiderea proiectului inspre zona lecturilor publice. Maia Morgenstern va citi pagini din corespondenta dintre doi mari muzicieni: Clara Haskil si Dinu Lipatti. Un concert-lectura care isi propune sa ilustreze una dintre cele mai frumoase si indelungate prietenii care s-au legat vreodata intre doi artisti de talie internationala, in ciuda diferentei de varsta.
In ceea ce priveste muzicienii invitati, ei sunt, ca si la editia intai, nume dintre cele mai sonore in lumea muzicii clasice: pe langa Orchestra Simfonica Bucuresti, dirijata de Tiberiu Soare si Cvartetul Arcadia, vor mai urca scena Filarmonicii din Sibiu: Cristian Budu, Stefan Tarara, Maoro Lo Conte, Volodymyr Lavrynenko, Alexander Schimpf si Alina Azario.
Festivalul a luat nastere la initiativa pianistei Alina Azario.
Biletele s-au pus in vanzare in reteaua www.bilet.ro si la Casa de bilete a Salii Thalia, incepand din data de 1 octombrie 2015, zilnic intre orele 12.00 si 16.00. Informatii la tel.: 0735.566.486.
FICH este un proiect cofinantat de Consiliul Local Sibiu si Primaria Municipiului Sibiu.