15 filme extraordinare vor fi proiectate de marti pana duminica, de la 21.30, utilizand cel mai performant echipament de proiectie in aer liber din Romania, un ecran gonflabil de 120 m², si singurul proiector digital mobil din tara, de 17.000 lumeni, care permit urmarirea filmelor la o calitate inalta, intalnita in marile cinematografe ale lumii.
In conditiile in care cinematografele in aer liber si gradinile de vara au disparut dupa anul 1989, numarul cinematografelor a scazut, iar in unele orase nici nu exista sali de cinema, Caravana Metropolis urmareste facilitarea accesului publicului la film, diversificarea ofertei de petrecere a timpului liber si a ofertei de film, prin prezentarea unor productii premiate la importante festivaluri internationale de film, precum Cannes, Berlin, laureate la Oscar, Globurile de Aur sau la premiile Academiei Europene de Film, dar care nu se bucura de o atentie deosebita in sistemul traditional de distributie, filme europene si productii independente care satisfac cele mai pretentioase gusturi, dar si pe cele ale necunoscatorilor.
"Anul acesta, selectia este mai bogata ca oricand, la fel si portofoliul de orase. Imi doresc sa transformam cat mai multi romani in iubitori ai cinematografiei europene si de autor, sa aud oamenii vorbind pe strada si in autobuz nu despre fotbal si politica, ci despre ce au vazut aseara la cinema. Filmele pe care le vom proiecta vor starni emotii extraordinare, controverse, dileme, aspiratii. Imi doresc sa vad sentimente uriase in oameni."(Ligia Kesisian Mitulescu, director artistic)
Iata cele 15 filme din selectia oficiala a Caravanei Metropolis:
1. KON-TIKI, r. Joachim Ronning, gen aventuri, istoric, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film strain in 2013, nominalizat la European Film Awards 2013, nedistribuit in Romania. Filmul povesteste uimitoarea epopee a legendarului explorator Thor Heyerdal, care a traversat Pacificul, 7.700 km, pe o pluta din lemn de balsa, in anul 1947.
2. ADANCUL/ THE DEEP, r. Baltasar Kormakur, nominalizat la European Film Awards in 2013, 11 premii la EDDA Awards Islanda, considerat cel mai apreciat film islandez al tuturor timpurilor, in premiera nationala! Bazat pe o poveste reala, un pescar incearca sa supravietuiasca inotand kilometri pana la mal prin apele reci ale Marii Nordului, dupa ce barca de pescuit se scufunda.
3. MAREA FRUMUSE?E/ LA GRANDE BELLEZZA, r. Paolo Sorrentino, Oscar pentru Celmai bun film strain 2014, EFA pentru Celmai bun film european, in competitie la Cannes 2013: Jep Gambardella isi rememoreaza tineretea plina candva de pasiuni, priveste orasul Roma ca pe un melanj de figuri politice, artisti, femei din inalta societate, intelectuali si delicventi.
4. THE GRAND BUDAPEST HOTEL, r. Wes Anderson, cu Ralph Fiennes, Mathieu Amalric, Edward Norton Ursul de Argint la Berlin IFF 2014. Aventurile lui Gustav H, un legendar administrator al unui faimos hotel European, in perioada interbelica, si ale lui Zero Mustafa, hamalul hotelului, care ii devine cel mai bun prieten.
5. EA/ HER, r. Spike Jonze, cu Joaquin Phoenix si Scarlett Johansson, Oscarul pentru scenariu original si Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu in 2014. Un scriitor singuratic dezvolta o relatie neobisnuita cu noul lui sistem de operare, care e conceput pentru a-i intampina orice nevoie.
6. BORGMAN, r. Alex Van Warderdam, thriller, incompetitie la Festivalul de Film de la Cannes 2013. Un vagabond intra in viata unei familii din inalta societate, transformandu-le viata intr-un cosmar psihologic. Este Borgman doar un vis, un demon, sau intruchiparea fizica a fricilor noastre?
7. PARADISUL SPUBERAT/ THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN, r. Felix Van Groeningen, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film strain 2014, Oscarul european pentru cea mai buna actrita. Elise si Didier se indragostesc la prima vedere, desi sunt foarte diferiti. Insa, atunci cand fiica lor se imbolnaveste grav, iubirea lor este pusa la grea incercare.
8. TANTE HILDA, r. Jacques Remy Gerard, animatie, in competitie in sectiunea Generation Kplus la Berlinale 2014, in premiera nationala! In propria gradina botanica, tanti Hilda, o mare iubitoare a naturii, conserva mii de plante din intreaga lume, multe care sunt pe cale de disparitie. Intre timp, datorita unei noi cereale create in laborator de o mare corporatie, haosul pune stapanire pe lumea de afara.
9. COLIVIA AURITA/ LA CAGE DOREE, r. Ruben Alves, comedie, Premiul publicului la European Film Awards 2013, in premiera nationala! Maria si Jose Ribeiro traiesc de treisprezece ani la parterul unui imobil parizian. Cei doi imigranti sunt atat de apreciati de prietenii si de vecinii lor incat, atunci cand li se propune sa se intoarca in Portugalia in cele mai bune conditii, nimeni nu vrea sa ii lase sa plece. O comedie despre conditia imigrantilor, povestita intr-un mod original si amuzant.
10. INSIDE LLEWIN DAVIS, r. Joel & Ethan Coen, drama, musical, cu Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, nominalizat la doua Oscaruri in 2014, marele premiu al juriului la Cannes 2013. Llewyn Davis canta folk pe scena unui pub din New York-ul anilor `60 si vrea sa dea lovitura in industria muzicala. Traieste de pe o zi pe alta si lupta pentru pasiunea lui, alaturi de un motan simpatic care ii fuge mereu printre degete.
11. PUZZLE CHINEZESC/ CASSE-TETE CHINOIS, r. Cedric Klapisch, comedie, cu Romain Duris, Audrey Tautou, inpremiera nationala! Xavier incearca sa isi gaseasca locul, ca barbat si ca tata. Cand mama copiilor sai se muta la New York, nu suporta gandul ca va trai departe de ei, si se muta si el acolo, sperand sa rezolve puzzle-ul chinezesc, care este chiar viata lui.
12. ASA TATA, ASA FIU/ LIKE FATHER, LIKE SON, r. Kore-EdaHirokazu, drama, Premiul Juriului la Cannes 2013. Atunci cand afla ca propriul sau fiu a fost schimbat la nastere, Nonomiya trebuie sa ia o decizie drastica: sa il caute pe fiul sau biologic sau sa-l accepte pe fiul pe care l-a crescut ca pe propriul sau fiu.
13. CLOSER TO THE MOON, r. NaeCaranfil, cu Vera Farmiga si Mark Strong. Bucuresti, 1959 – Un politist roman face echipa cu o banda de hoti de banci, pentru a realiza un jaf, convingand toti martorii de la locul crimei ca doar filmeaza un film.
14. DOMNISOARA POPULARA/ POPULAIRE, r. Regis Roinsard, cu Romain Duris, Deborah Francois 1958. Rose este o secretara ingrozitoare, dar o dactilografa pasionata. Chipesul ei sef isi propune sa o transforme in cea mai rapida dactilografa din lume, in aceasta comedie savuroasa.
15. NONO, O AVENTURA IN ZIG-ZAG/ NONO, THE ZIG ZAG KID, r. Vincent Bal, cu Isabella Rosellini, Young Audience Award la European Film Awards 2013, nedistribuit in Romania. Nono vrea sa fie ca tatal lui – cel mai bun detectiv din lume, dar intra mereu in belele. Impreuna cu Felix Glick, maestru intr-ale hotiei si o veche cunostinta a tatalui sau, el opreste un tren si intra intr-o lume a deghizarilor, urmaririlor, melodiilor frantuzesti si a Zoharei, o femeie misterioasa ale carei secrete ii vor schimba viata lui Nono pentru totdeauna.
Programul il gasiti aici.