Atelierul PUBLICATIILE INDEPENDENTE IN VREMEA REPRESIUNII SI A LIBERTATII DE EXPRESIE are drept fundal istoria complexa a publicatiilor independente romanesti, ramasa inca prea putin cunoscuta si cercetata. Sub regimul Ceausescu, reglementarile impuse de stat asupra domeniului cultural si artistic erau extreme de aspre, astfel ca in Romania productia de publicatii independente infloreste abia odata cu inceputul anilor ‘90. In ultima vreme cenzura ideologica este inlocuita de constringerile economice, financiare sau tehnice. Atelierul considera ca publicarea ca modalitate de exprimare si samizdatul ca forma a sa, nascut in conditii opresive specifice, comune mai multor tari din Europa de Est, merita o atentie speciala ce ar putea arunca o lumina noua asupra sensurilor publicatiei independente, asupra formelelor sale si asupra provocarilor sale contemporane.
Partea practica a atelierului consta in producerea unei publicatii pe tema CENZURII. Participantii vor elabora formatul si vor discuta modalitatile tehnice de productie. Vor analiza dezvoltarea acestui fenomen si formele pe care le-a imbracat in ultimii ani in Europa. Participantii sint incurajati sa aduca propriile lor studii de caz. In plus, aplicatiile practice vor fi insotite de o serie de expuneri pe urmatoarele teme:
- de la Samizdat la blogging (istoricul mijloacelor de comunicare alternative in Europa Centrala si de Est); noi forme de exprimare politica in era globalizarii; o atentie speciala va fi acordata schimbarilor generate de revolutia tehnologiei comunicatiilor, care a adus noi forme si modalitati alternative de exprimare, dar si noi provocari pentru politica alternativa – rolul pe care il joaca presa alternativa, media minoritatilor sexuale si etnice, radioul comunitar, mobilizarea politica pe retelele de socializare, pe bloguri si in media independenta);
- presa underground;
- Magnitizdat, ca proces de recopiere si autodistributie a casetelor audio cu inregistrari live ale trupelor underground;
- Tamizdat, literatura publicata in strainatate, avind ca sursa manuscrise trecute ilegal peste granita;
- cartile de artist din Europa Centrala si de Est intre 1960-2010;
- publicatiile-fantoma.
Designerii, artistii, oamenii de cultura si alte persoane interesate care dovedesc un interes activ in tehnicile de publicare independenta sint candidati eligibili. Participarea la atelier se limiteaza la 10 participanti straini (maxim 3 din aceeasi tara) provenind din Uniunea Europeana, Islanda, Lichtenstein, Norvegia sau Turcia. Cazarea, masa si costul transportului sint acoperite de Programul Grundtvig (cu exceptia participantilor din Romania).
Formularul pentru candidatura poate fi descarcat de pe www.pplus4.ro.
Acest workshop este organizat de Asociatia pepluspatru /Centrul de Introspectie Vizuala si a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta publicatie (comunicare) reflecta numai punctul de vedere al autorului si Comisia nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.