Diplomat, poet, iubitor de clatorii, jurnalist, romancier, nuvelist, istoric, academician, adevarata punte de legatura intre Paris si Bucuresti, Paul Morand este reprezentativ pentru figura adevaratului European.
Nascut in sinul burgheziei radicale, intr-un Paris somnolent – asa cum e prezentat in cronicile secolului al XIXlea –, Paul Morand devine, foarte curind, simbolul unei modernitati care poate fi numita avangarda, cubism, art deco, viteza, motoare, calatorii.
Traiectoria sa il poarta, in mod firesc, din Orient pina la Bucuresti, al carui splendid portret il creioneaza in stil cubist si naturalist totodata. El va include Bucurestiul, pe picior de egalitate, in rindul unor metropole considerate adevarate „icoane” ale modernitatii, precum New York sau Londra. Tabloul realizat de Morand reda atit profunzimea contextului istoric, cit si sclipirea aproape imperceptibila a sentimentelor acestui Oras iesit din comun.
PROGRAMUL EVENIMENTULUI
21 septembrie, ora 19.00 – Institutul Francez din Bucuresti
• Lectura cu interludii muzicale: „ROUTE DE PARIS A LA MEDITERANEE”
Michel Favory (Comedie Francaise) si Iulia Chirobocea, pian
22 septembrie, 9.30 – 18.00 / 23 septembrie, 10.00 – 12.30 – Biblioteca Centrala Universitara (Aula Magna)
• Colocviu
Teme inedite, diverse, precum legaturile cu avangarda literara romaneasca, modernitatea lui Paul Morand, rolul pe care l-a avut el la Bucuresti in timpul razboiului, iata subiectele ce vor fi abordate de catre cei mai reputati universitari francezi si romani, printre care Profesorul Michel Collomb de la Universitatea Paul Valery din Montpellier, initiatorul publicarii operelor complete ale autorului, la editura Pleiade. Caracterul foarte actual al creatiei lui Paul Morand va fi relevat de perspectivele propuse de diversi scriitori si romancieri contemporani asupra operei sale.
In acest sens, Dominique Fernandez, Marc Lambron, Andrei Pippidi, Adrien Goetz, precum si Daniel Rondeau, vor ilustra o serie de subiecte dintre cele mai diverse, precum Morand si femeile, Morand si Larbaud, Morand si Bucurestiul sau Morand si literatura de calatorie. Acest eveniment nu ar fi complet, daca nu i-ar asocia si pe cei care l-au intalnit sau l-au cunoscut pe Paul Morand, cum ar fi scriitorul Michel Deon de la Academia Franceza, Presedinte de onoare al acestei manifestari.
22 septembrie – 23 noiembrie – Holul Arhivelor Nationale
• O expozitie inedita
Pentru a reda cit mai fidel imaginea lui Paul Morand si a operei sale, o expozitie intitulata „Paul Morand, l’Europeen” va fi organizata in lunile septembrie – noiembrie la Arhivele Nationale de Stat. Realizata in parteneriat cu cele mai importante institutii culturale romanesti si franceze, expozitia va cuprinde piesele cele mai interesante din colectiile lor, pentru a pune in evidenta imensitatea retelei de relatii, diversele avataruri ale operei sale literare, parcursul biografic al scriitorului. Documente intime si oficiale, manuscrise si editii rare, picturi si fotografii vor reda intreaga personalitate a lui Paul Morand.
Adevarate comori apartinind departamentului de Manuscrise al Bibliotecii Nationale a Frantei, arhivelor de la Quai d’Orsay sau celor de la Institut de France vor fi expuse alaturi de bogatiile Bibliotecii Nationale a Romaniei, ale Arhivelor Ministerului de Externe sau ale unor colectionari privati, in cadrul unei expozitii inedite. Este pentru prima data cind un eveniment de o asemenea anvergura va fi consacrat autorului romanului Ouvert la nuit.
Vernisajul va avea loc pe 22 septembrie, la ora 19.30