Parlamentul a aprobat aceasta lege in octombrie, iar 27 de parlamentari au sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu actul normativ. Curtea Constitutionala a avizat insa favorabil trecerea cinematografelor din administrarea „RomaniaFilm” in domeniul public al unitatilor administrativ-teritoriale si in administrarea consiliilor locale. Ulterior, Sindicatul Liber „RomaniaFilm” i-a cerut presedintelui Traian Basescu, printr-o scrisoare deschisa, sa nu promulge Legea Cinematografiei in forma modificata si sa o retrimita Parlamentului.
Potrivit legii, „salile si gradinile cinematografice, impreuna cu terenurile aferente acestora si care se afla in proprietatea privata a statului si in administrarea RADEF, trec in proprietatea publica a autoritatilor administrativ teritoriale locale, comune, orase, municipii si sectoarele municipiului Bucuresti dupa caz, si in administrarea respectivelor Consilii locale”.
Cinematografele preluate de autoritatile locale vor trebui sa difuzeze film pentru o perioada de 15 ani, interval in care salile nu pot fi vindute. In plus, autoritatile locale sint obligate ca intr-un termen de maxim patru ani sa asigure reabilitarea, modernizarea si dotarea salilor de cinema preluate.
Dupa finalizarea procesului de transfer a salilor de cinema, MCC va initia procesul de reorganizare a RADEF, datoriile regiei urmind sa fie preluate la bugetul de stat.