Expozitia se va deschide pe 1 mai la Sala Dalles din Bucuresti. Argumentul acestui demers: Expozitiile despre comunism de pina acum, organizate, de exemplu, la Muzeul National de Istorie a Romaniei, nu au reusit sa creeze o dezbatere. „Cintarea Romaniei. Ultima editie” va porni de la obiecte si povestile lor si va incerca „o refolosire a frinturilor memoriei comunismului intr-un discurs artistic menit sa nasca dezbateri si nu sa dea raspunsuri”, a explicat Bogdan Iancu pentru NewsIn. Este o actiune similara cu volumul „Anii 80 si bucurestenii”, realizat de Muzeul Taranului Roman si publicat in 2003, care este un dictionar al anilor ’80 in cuvinte cheie, a adaugat acesta.
O echipa de voluntari a inceput deja din aceasta luna (martie) colectarea de obiecte si povesti (de la vecini, matusi, bunici). Pentru detalii, accesati blogul proiectului: http://cantarearomaniei.blogspot.com
Desfasuratorul: cei trei R
In prima saptamina a expozitiei (cea de recuperare), vizitatorii vor putea aduce de acasa obiecte – de la sticle de lapte la bibelouri – pe care le vor plasa in expozitie unde cred ca le este locul (in sacose, pe televizor etc.) „Totul e under construction”, a mai spus Bogdan Iancu, iar oamenii vor avea libertatea de a construi expozitia. Voluntarii vor prelua de la donatori obiectele si povestile lor, pe care le vor transcrie. Fragmente din acestea vor fi afisate in expozitie.
In a doua saptamina, artisti si muzeografi vor reconditiona si reinterpreta obiectele. Mai exact, patru artisti contemporani „se vor juca” cu obiectele si vor face instalatii.
Saptamina a treia a expozitiei va include dezbateri pe marginea brand-urilor comuniste, ca ciocolata “Rom Tricolor” sau detergentul “Dero”, si publicitatea din timpul comunismului. Ea va sta sub semnul refolosirii. Se vor chestiona posibilitatile de integrare a trecutului comunist intr-o poveste coerenta a vietii noastre. Ulterior, dupa inchiderea expozitiei, pe 21 mai, obiectele vor intra in arhiva MTR. (A.Gh.)