In jur de 20 de lucrari ironice si subversive despre Epoca de Aur vor fi expuse in holul Salii Palatului, chiar pe biroul din cabinetul pe care Nicolae Ceausescu il detinea in incinta cladirii. Ion Barladeanu isi va prezenta personal lucrarile; o parte dintre ele fac parte din expozitia Realpolitik, vernisata in 2008 la Galeria H’Art. Artistul a selectat timp de mai bine de 30 de ani imagini din reviste si a realizat o serie de colaje unice, creind o lume imaginara proto-pop simultana cu miscarea din Occident, insa fara sa aiba stiinta de ea. In aceasta lume, Ceausescu ocupa un loc aparte.
Toti membrii parlamentului actual, precum si cei trei presedinti ai Romaniei postdecembriste au fost invitati la proiectia-eveniment a filmului lui Andrei Ujica, joi, de la ora 18.00, la Sala Palatului.
Politicienii romani sunt asteptati la premiera celui dintii film despre dictatorul roman de dupa 1989, care demonstreaza cum imaginile de propaganda se pot transforma in cea mai acerba critica la adresa regimului comunist. Proiectia are loc intr-un loc simbolic pentru Republica Socialista Romania – Sala Palatului, cea in care Nicolae Ceausescu isi sustinea congresele, in aplauzele si ovatiile membrilor Partidului Comunist.
Proiectia de la Sala Palatului este subtitrata in limba engleza; intre 29 octombrie si 4 noiembrie, filmul poate fi vizionat cu subtitrare in engleza si la Cinema Studio din Capitala.
Intrarea este deschisa publicului. Elevii si studentii au acces gratuit la proiectie, in limita locurilor disponibile, pe baza carnetelor de elev, respectiv student.
Biletele costa 5 lei si pot fi cumparate de la Sala Palatului si din reteaua biletoo.ro (Libraria Eminescu, Magazinul Victoria – Midola Music, Muzica Store, Palatul National al Copiilor).
Pe linga biletele obisnuite, romanii care mai pastreaza in colectiile personale bancnote de 5 lei din perioada comunista le pot folosi pentru a intra la premiera de gala a filmului regizat de Andrei Ujica. Bancnotele vechi ramin in posesia spectatorilor, dupa ce au fost prezentate la intrare.
Din 29 octombrie, filmul va fi proiectat in Bucuresti la Hollywood Multiplex, AFI Cotroceni, Cinema Studio si Noul Cinematograf al Regizorului Roman. In tara, va fi proiectat la Cinema Studio din Timisoara si Cinema Victoria din Cluj.
Ce spune presa
„Cine ar fi crezut ca trei ore de film editat din materialele de propaganda ale statului roman din ruinanta epoca Ceausescu, dintre 1965 si 1989, ar putea fi atit de transfigurante, iluminante si obsedante?“ – „Time Out London“
„Construind aceasta impresionanta, profund infricosatoare naratiune din nenumarate ore de film de arhiva, Ujica a optat pentru o abordare teribil de benigna. Acesta e probabil documentarul cel mai incarcat de zimbete din toate timpurile – lasind deoparte faptul ca vorbeste despre unul dintre cei mai perfizi si mai cruzi lideri ai secolului trecut. (…)
Mai exista un personaj in centrul filmului lui Ujica – poporul roman. Intr-o miscare extrem de inteligenta, cineastul ne permite rareori sa vedem publicul ca pe altceva decit ca pe o masa de oameni, ceea ce intensifica ruptura dramatica ce defineste istoria lumii: liderul si adeptii sai, voluntari sau ignoranti.“ – Michael Koresky, „Reverse Shot“.
„Ceea ce era la origine imagine de propaganda se transforma azi in critica cea mai acerba posibila la adresa epocii Ceausescu.“ – „Les Inrockuptibles“
„Autobiografia lui Nicolae Ceausescu ar putea fi cel mai important film al anului 2010. Este, fara indoiala, un film care schimba tendinte prezentind o noua specie de non-fictiune istorica, in care regizorul lasa imaginile de arhiva sa vorbeasca de la sine, evitind fictionalizarea sau subiectivitatea.“ – „Cinespect”.
„De la prima vizita a lui Ceausescu in China, cu o desfasurare festiva orchestrata intentionat de Mao pentru a-i induce oaspetelui sau un sentiment de inferioritate, si pina la ultimele discursuri ale Conducatorului roman, imaginile de propaganda primesc un alt sens. Acela ca asemenea lucruri n-ar trebui sa se mai intimple niciodata.“ – „Le Temps“
„Nici un comentariu, in schimb asurzitoarea idee ca imaginea unei persoane ar putea constitui intregul imaginar al unei tari.“ – „Libération“
„Cum «iese» Ceausescu par lui-meme? Neasteptat de complex! Ascensiunea lui politica fulminanta, de la baiatul necioplit de la tara, aciuat pe linga Gheorghiu-Dej si facindu-si «iesirea» la inmormintarea acestuia, si pina la liderul autoritar si autarhic invitat peste tot, din China si Coreea de Nord la Casa Alba si Buckingham Palace, este subintinsa de stingacii private in aceeasi masura in care este intarita de abilitati publice. Ceausescu se dezvaluie rind pe rind ingenios si ingenuu, inspirat si expirat, aberant si tusant.“ – Alex Leo. Serban