Opera lui cuprinde aproximativ 100 de compozitii interpretate in toata lumea, in special partituri de muzica de camera, printre care sase sonate pentru pian, si concerte pentru orchestre.
Nascut la 7 ianuarie 1942 la Bucuresti, Horatiu Radulescu a stabilit in 1969, inaintea francezilor Gerard Grisey si Tristan Murail, fundamentele asa-numitei muzici spectrale, curent avangardist bazat pe studiul timbrului si decompozitia spectrului sunetului si armoniilor sale.
„Nu a facut niciun conmpromis si avea un ideal foarte pur despre creatia muzicala”, a declarat Eric Tanguy, care i-a fost elev la compozitie lui Radulescu intre anii 1985 si 1988.
„Horatiu Radulescu vorbea adesea despre muzica sa ca despre un mare ritual”, a spus Tanguy. Muzica sa „era recunoscuta imediat, puternica si cu sonoritati nemaiauzite”, a adaugat el, spunind despre Horatiu Radulescu ca a fost „un imens inovator din punctul de vedere al limbajului”.
Horatiu Radulescu s-a format in Germania, loc de referinta pentru muzica contemporana in anii ’70, mai intii la Koln, apoi la celebrele cursuri de vara de la Darmstadt. Din 1979 pina in 1981, a urmat cursuri de compozitie asistata pe computer si de psihoacustica la IRCAM (Institutul de cercetare si coordonare acustica/muzica), la Paris.
De formatie violonist, Horatiu Radulescu a fondat in 1983, impreuna cu alti muzicieni, printre care cei din Quatuor Arditti, ansamblul de solisti European Lucero, alaturi de care a sustinut concerte la Bonn, Torino, Londra, New York, Frankfurt, Stuttgart, Paris, Roma, La Rochelle si Lisabona.