Concertul va avea loc vineri, 16 noiembrie 2018, ora 20.00, în sala de concerte a Orchestrei Simfonice Prezidențiale Ankara.
Evenimentul se desfășoară în contextul marcării unui secol de unitate românească, dar și sub auspiciile aniversării a 140 de relații diplomatice între România și Turcia.
Evenimentul de la Ankara va debuta cu vernisajul expoziției George Enescu – decenii de nemurire, care prezintă, în aproximativ 20 de panouri, imagini semnificative ale ascensiunii personalității polivalente a lui George Enescu, violonistul, pianistul, compozitorul, dirijorul și profesorul.
Seara va continua cu extraordinarul concert, unde invitatul special va fi violonistul Alexandru Tomescu, cel care a câştigat în anul 2007 dreptul de a cânta la faimoasa şi valoroasa vioară Stradivarius Elder-Voicu 1702. De atunci, Alexandru Tomescu a realizat numeroase proiecte, turnee în ţară și colaborări cu alţi muzicieni, astfel încât sunetul viorii să poată fi ascultat de toţi românii. Alexandru Tomescu a dovedit că poate îmblânzi orice formă de muzică, mai ales după proiectul „Paganini – înger sau demon“, care a demonstrat că poate schimba percepţia asupra muzicii clasice în România.
Alexandru Tomescu nu se rezumă doar la a cânta în faţa publicului său, ci cultivă un dialog intens cu acesta, fie de pe scenă, explicând ce cântă, fie prin interviurile pe care le acordă. Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007 a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument. După o serie aproape neîntreruptă de concerte desfăşurate în România și în lume, numele violonistului și al viorii sale au devenit sinonime perfecte.
Bujor Hoinic este recunoscut pe mai multe planuri în sfera muzicală: compozitor, dirijor, pianist şi profesor. Şi-a început activitatea profesională ca dirijor la Opera de Stat din Timişoara, oraşul său natal, unde a activat între anii 1973-1984. A obţinut apoi un contract la Opera din Ankara, continuu prelungit (începând cu 1984), unde i s-au încredinţat în diferite perioade mai multe mandate de director artistic. Paralel a activat ca profesor de compoziţie la cele două conservatoare din capitala Turciei. Pentru orchestră a scris Pavana (1971), Preludiu, coral şi fugă (1974), Interludiu pentru orchestră de coarde (1975) şi baletul în cinci tablouri Dacia Felix. Tot în ţară a mai compus câteva coruri şi liedurile. În Turcia a compus Patimile martirilor requiem pentru solişti, cor mixt şi orchestră (1980), Angora, poem vocal-simfonic pentru cor de femei şi orchestră, ambele prezentate în primă audiţie absolută la Timişoara. Tot la Ankara a mai compus liedurile: Veste amară (1994), Cântecul soldatului (1994) şi Mama martirului (2006), versuri de Zeki Çalar în limba turcă.
Orchestrală simfonică prezidențială este cel mai important ansamblu simfonic prezidențial din Republica Turcia și, totodată, una dintre primele orchestre simfonice din lume. Începând cu 2015, orchestra a fost invitată să cânte în diferite spații din Germania, Austria, Bulgaria, România, Iugoslavia, Rusia, Italia, Franța, Elveția, Iran, Irak, Liban, Suedia, Norvegia, Finlanda, Spania, Polonia, Cipru, Cehoslovacia, Coreea de Sud, Japonia, SUA și Anglia.
Programul serii de la Ankara va cuprinde următorele:
Capoianu – Concertul pentru vioară și orchestră
George Enescu – Rapsodia No.2
C.R. Rey – Andante & Alegro pentru vioară solo și orchestră de coarde
Ferit Tüzün – Türk Capricio