Compusa intre anii 2012-2013 de Matei Bucur Mihaescu, „lucrarea denumita simbolic In memoriam este dedicata lui Dinu Lipatti, figura emblematica a procesului de evolutie a artei interpretative muzicale a secolului XX. Acest omagiu muzical sintetizeaza, prin constructia sa, coordonatele artistice ale carierei si personalitatii pianistului si compozitorului Lipatti: apetenta pentru muzica baroca, in mod special pentru Johann Sebastian Bach, abordarea interpretativa deosebita a lucrarilor apartinand acestei perioade muzicale, sobrietatea si rigurozitatea in abordarea partiturii, exprimarea creativa prin mijloace componistice neoclasice, colaborarea in actul artistic interpretativ, in cazul constructiei instrumentale pian-vioara, cu un alt artist de renume al muzicii de secol XX, George Enescu.“ (Matei Bucur Mihaescu)
Matei Bucur Mihaescu (n. 1995) este student la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, sectia Dirijat orchestra, si absolvent al Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii Nationale Bucuresti. Are o vasta experienta de scena, in calitate de pianist, compozitor si dirijor de muzica clasica. Creatia compozitorului Matei Bucur Mihaescu numara peste 200 de lucrari muzicale pentru pian, orchestra, cor si diverse formule instrumentale. Incepand cu varsta de noua ani a sustinut recitaluri si concerte in tara (Sala Mare a Ateneului Roman, Opera Nationala Bucuresti, Teatrul de Opereta si Musical „Ion Dacian“, Sala de concerte a Radiodifuziunii Romane, Muzeul „George Enescu“) si in strainatate (Berlin, Londra, Varsovia, Venetia, Vilnius, Viena, Paris). Este dirijorul Orchestrei CaMMerata, pe care a fondat-o in anul 2008, si alaturi de care a sustinut numeroase concerte, inclusiv pe scena Festivalului International ,,George Enescu“ (editiile 2011-2013). Pentru activitatea in domeniul artei interpretarii pianistice si compozitiei i-au fost decernate Premiul de excelenta al Uniunii Interpretilor, Coregrafilor si Criticilor Muzicali si titlul de ambasador al culturii romane in lume oferit de Ministerul Afacerilor Externe si Asociatia Partenerilor Corpului Diplomatic, precum si Diploma de excelenta pentru contributia de exceptie in domeniul creatiei si interpretarii muzicale oferita de ministrul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
Sabin Penea (n. 1988) este licentiat in vioara si absolvent al cursurilor de master ale Universitatii de Muzica Bucuresti, la clasa prof. univ. dr. Gabriel Croitoru. A sustinut numeroase concerte, atat ca solist, cat si in diverse ansambluri camerale, in tara si in strainatate (Germania, Bulgaria, Austria, Franta, Turcia, Italia si Elvetia). Castigator al numeroase premii de interpretare, Sabin Penea este un solist complex, pe langa muzica clasica abordand si alte genuri muzicale, precum rock (ca membru al formatiei Timpuri Noi), muzica electronica (in proiecte alaturi de nume precum Kiko Navarro, Electric Brother si Angel Blanilla) sau jazz (colaborari cu Luiza Zan, Florin Raducanu, Mihai Iordache, Matthew Tracy Smith, Elena Morosanu, Arthur Ballogh si Viorica Pintilie). Este colaborator permanent al Orchestrei simfonice CaMMerata, evoluand ca solist si concertmaestru in numeroase concerte pe scene muzicale ale Romaniei.
Evenimentul face parte din seria de manifestari organizate lunar de Institutul Cultural Roman de la Viena pe parcursul anului 2017, in contextul aniversarii a 100 de ani de la nasterea pianistului si compozitorului Dinu Lipatti (19 martie 1917 – 2 decembrie 1950).