Evenimentul va fi onorat prin participarea unor reprezentanti ai Familiei Regale a Romaniei.
Vineri, 8 mai (19.00), sub bagheta dirijorului RADU POPA – dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii Banatul – Timisoara, aplaudat si pe scene importante din strainatate – veti asculta o capodopera a repertoriului simfonic rus: Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra – Rachmaninov, supranumit de specialisti drept ultimul mare romantic.
„Incerc sa imi fac creatiile mele muzicale sa transmita simplu si direct ce este in inima mea atunci cand compun. Creez muzica pentru ca trebuie sa dau o expresie senimentelor mele, exact asa cum vorbesc pentru ca trebuie sa imi rostesc gandurile”, afirma marele compozitor, pianist si dirijor rus.
In ipostaza solistica il veti revedea pe pianistul HORIA MIHAIL, solist al Orchestrelor si Corurilor Radio, unul dintre cei mai apreciati pianisti romani ai momentului, cunoscut publicului din intreaga tara mai ales prin turneele sale nationale: „Pianul calator“, „Duelul viorilor“ (alaturi de Liviu Prunaru si Gabriel Croitoru), „Flautul de aur“ (alaturi de Ion Bogdan Stefanescu) si „Vioara lui George Enescu la sate“ (alaturi de Gabriel Croitoru).
Seara se va deschide desigur, ca orice eveniment de acest gen dedicat Familiei Regale, cu Imnul regal al Romaniei, semnat de Eduard Hübsch. A doua parte a serii va propune o intalnire cu Simfonia in re minor, cea mai cunoscuta lucrare orchestrala a compozitorului belgian César Franck, artist al carui destin este unul inedit: si-a compus toate marile lucrari in ultimii 5 ani de viata, iar primul sau mare succes si recunoasterea valorii sale au venit abia cu cateva luni inainte de disparitia sa. Fiind unul dintre marii organisti ai epocii, la una dintre bisericile pariziene, orga si, in general, muzica bisericeasca i-au influentat foarte mult compozitiile, strabatute de un puternic sentiment religios, specialistii afirmand ca partiturile sale trimit la atmosfera unei catedrale si au un efect de pace asupra ascultatorului.
Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, in Magazinele „Germanos“ si la Casa de Bilete a Salii Radio.
Pentru alte informatii legate de Orchestrele si Corurile Radio va rugam sa consultati site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com. Accesul la Sala Radio, cu transportul in comun, se poate face cu liniile de tramvai nr. 24 si 44 pana la statia „Radio Romania” – Piata Virgiliu (Str. Berzei la intersectia cu Stirbei Voda, in apropierea strazii Berthelot). Puteti de asemenea alege mijloacele de transport care circula in apropiere – Str. Mircea Vulcanescu, Str. Berzei, Str. Stirbei Voda, Bdul. Eroilor, Calea Plevnei, Bdul. Dinicu Golescu – autobuzele 133, 178, 126, 168, 226, 368 etc.