Ministrul Iorgulescu a sustinut un briefing de presa joi, in care a prezentat un proiect de regulament al concursului pentru dreptul de folosinta a celebrei viori si a precizat clar ca limitele de varsta pentru concurs sunt 25-35 de ani. Vineri, pe site-ul oficial al ministerului ( www.cultura.ro ), regulamentul concursului a fost modificat, fara un anunt oficial.
In plus, Iorgulescu explica vineri ca un instrumentist isi atinge valoarea „undeva dupa 25-30 de ani”, iar dupa 35-40 de ani „nu mai poate sa faca fata”.
Violonistul Gabriel Croitoru, castigatorul unui alt concurs pentru Stradivarius, ce a avut loc in 1999, care este direct vizat de modificarea limitei de varsta, deoarece a depasit pragul de 40 de ani, a declarat pentru NewsIn ca nu se va inscrie la concurs. Violonistul argumenteaza ca a sustinut deja un concurs pentru vioara Stradivarius, de care Ministerul Culturii a ales sa nu tina cont.
Croitoru a declarat ca isi mentine intentia de a da in judecata ministerul pentru ca nu a luat in considerare concursul din 1999, dupa cum declara joi pentru NewsIn.
Primul concurs a fost organizat tot de MCC, condus la acea vreme de Ion Caramitru, impreuna cu Fundatia Internationala „Ion Voicu”, iar juriul a fost prezidat de celebrul Yehudi Menuhin.
Noul concurs pentru Stradivarius va fi organizat pe 7 septembrie, la sala Studio a Filarmonicii „George Enescu” Bucuresti, iar repertoriul de concurs cuprinde lucrari de Bach, Paganini, Enescu si Mozart si, la alegere, un concert pentru vioara si orchestra de Beethoven, Bartholdy, Brahms, Ceaikovski sau Sibelius. Concurentii vor fi evaluati de juriul sectiunii vioara de la Concursul International „George Enescu”.
Castigatorului i se va incredinta vioara Stradivarius Elder Voicu pentru o perioada de cinci ani. Ulterior, Ministerul Culturii va organiza un alt concurs, la care se va putea prezenta si castigatorul anterior, daca mai indeplineste conditiile.
Vioara Stradivarius Elder Voicu 1702 se afla in prezent la Muzeul National de Arta al Romaniei, dupa ce a fost restituita statului roman de familia lui Ion Voicu in luna martie a acestui an, si a fost clasata in Patrimoniul cultural national mobil, la categoria tezaur.
Sursa: NewsIn