Duminică, 1 aprilie 2018, la ora 11.00, în Sala Pictura a Teatrului Național din București (TNB), Aurora Liiceanu va susține conferința cu titlul Inconfortul psihologilor: incertitudini și ezitări.
Conferința va fi urmată de o ședință de autografe, cărțile apărute în seria de autor dedicată Aurorei Liiceanu la Polirom putând fi achiziționate de la un stand special amenajat la TNB. Mai multe detalii, aici.
Despre conferință
Se pare că nu prea putem vorbi despre viitor, atâta vreme cât tema majoră a prezentului în toate aspectele vieții este schimbarea. Sociologii constată că există tendințe sociale care ne pot da de gândit, psihologii sunt mai strânși cu ușa pentru că individul are o singură viață și trebuie să știe ce face cu ea. Civilizația prezentului are caracteristici evidente, se schimbă sistemul de valori, trăim în individualism, în cultura eu-lui, într-o lume a lejerității și plăcerii, a vieții frivole, divertismentul ne ocupă timpul, totul este spectacol, lumea emoțiilor lasă în urmă rațiunea care gâfâie să-și recâștige importanța din ce în ce mai pierdută.
Ce pot face psihologii când societatea ne îndeamnă prin seducție și marketing la hedonism, narcisism și eroizare, la refuzul anonimatului confortabil al trecutului, când prăpastia între generații crește vertiginos și când identitatea fluidă devine ceva firesc odată ce dezvoltarea amețitoare a tehnologiei și sexualitatea ne arată noi și noi posibilități de exprimare? Individul asistă la grozăvenia șomajului, a singurătății și bolilor incurabile, la sărăcie și destrămarea familiei tradiționale, așa cum era ea, un paradis, dar și un iad, fiind sfâșiat între opțiuni, pentru că el trebuie să-și asume alegeri, să fie responsabil, să se descurce.
Inflația de informații și multiplele alternative de stil de viață pun individul în fața unor alegeri dificile. Tema psihologilor este presiunea către schimbare și fluidizarea identității. Tehnologia, chiar dincolo de comunicare, și sexualitatea sunt teme care provoacă individul în prezent, dar și principalele cauze ale distanței între generații.
Aurora Liiceanu, doctor în psihologie, a lucrat în cercetare și a predat psihologie la diferite universități din București, dar și la UQAM (Canada) sau EHESS (Franța). În prezent, este cercetător senior la Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru“ din cadrul Academiei Române. La Editura Polirom a publicat: Rănile memoriei. Nucșoara și rezistența din munți (2003, 2012), Prin perdea (2009, 2012), Rendez-vous cu lumea (2010, 2012), Patru femei, patru povești (2010, 2011), La taifas (2010, 2012, 2016), Viața nu-i croită după calapod (2011), Cuvinte încrucișate (2012, 2017), Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminității (2013), Legături de sânge. Povestea Ioanei (2013), Soacre și nurori. La cine este cheia? (2014), Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor (2015), Nici alb, nici negru. Radiografia unui sat românesc (1948-1998) (2015), Dragostea cea veche îți șoptește la ureche. Primele iubiri (2015, 2016), Ea și El. Biografia unei relații (2016), Madlena (2017) și Putere și sânge. O aventură indiană (2018).
Apărut în luna februarie a acestui an, volumul Putere și sânge. O aventură indiană este o călătorie fascinantă în istoria Imperiului Mogul, în care conducători luminați, prinți însetați de faimă și femei seducătoare sunt protagoniștii unor fascinante povești de iubire și ură, loialitate și trădare.
Ce au în comun Anne și Mary Boleyn cu două prințese indiene din epoca de glorie a Imperiului Mogul? Cu siguranță, dorința de putere – atât de puternică, încât le face să nu mai țină cont de nimic, nici măcar de legăturile de sânge. Sunt surori rivale. În Anglia, Anne a făcut tot ce a putut ca să devină soția regelui Henric al VIII-lea, fără să țină cont că acesta era amantul surorii ei Mary. În India, Roshanara și-a sprijinit fratele mai mic să ajungă pe tron și a uneltit ca s-o îndepărteze de la putere pe sora lor, Jahanara.
Din cuprins: Jahanara și Roshanara: surori dușmance • Povestea lui Akbar • Prințesa cu trup de trandafir: Gulbadan • Anarkali: o iubită care poate a existat, poate nu • Marele jaf al averii mogule și aventura unui diamant • Iubire nepermisă și sânge amestecat • O prințesă șterge praful istoriei